Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Protein kan bli injektion för diabetesfötter

Publicerad: 20 maj 2013, 09:32

Halterna av proteinet plasminogen ökar kraftigt kring sår och bidrar till läkningsprocessen. Enligt rön från en ny avhandling kan proteinet hjälpa för att läka diabetiska fotsår.


Många patienter med diabetes drabbas av fotsår som en följd av sjukdomen. Ibland blir såren så allvarliga att amputation blir nödvändig.

Yue Shen, doktorand vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Umeå universitet, lägger på fredag fram en avhandling där han pekar på möjligheterna att behandla fotsår med proteinet plasminogen som finns i blodplasma.

Enligt avhandlingen ökar plasminogen kraftigt i sår. Det leder till en ökad inflammation som initierar sårläkningsprocessen. I avhandlingen har Yue Shen också visat att diabetiska sår kan läka när plasminogen injiceras.

Han hoppas på läkemedel där proteinet används.

– Resultaten ökar inte bara vår förståelse när det gäller plasminogen som molekyl och dess roll under sårläkningsprocessen, utan ger också hopp till miljontals desperata patienter som drabbats av kroniska sår, säger Yue Shen, i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

Läs abstract till avhandlingen.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev