Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Psykisk ohälsa och patientutbildning i nya riktlinjer

Publicerad: 4 oktober 2021, 07:57

Imponerade dokument tycker Katarina Eeg-Olofsson om de nya riktlinjerna för diabetes typ 1 som presenterats under EASD. Bilden är från en tidigare kongress.

Foto: Maria Gustavsson

För första gången någonsin presenteras ett internationellt konsensusdokument för behandling av diabetes typ 1. Ett imponerande dokument, säger Katarina Eeg-Olofsson vid Sahlgrenska akademin. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1EASDSahlgrenska akademin

Totalt 14 experter, hälften från Europa och hälften från USA har slagit sina kloka huvuden ihop för att sammanställa det nya dokumentet. 

Här finns rekommendationer om många olika områden som diagnos, målvärden, patientutbildning, insulin- och läkemedelsbehandling och även psykosociala faktorer. Det finns även avsnitt som tar upp betacellstransplantation och tekniska hjälpmedel. 

– De har samlat kunskap från många olika områden på ett och samma ställe vilket är jättebra. Här finns mycket att hämta även för svensk hälso- och sjukvård, säger Katarina Eeg-Olofsson, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ledamot i den nationella arbetsgruppen för diabetes vid Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Läs också: Svår balans mellan vikt och blodsockerkontroll 

Innan dokumentet presenterades var hon osäker på om det skulle finnas nyheter för den svenska professionen eftersom den ligger långt framme vad gäller läkemedelsbehandling och hjälpmedel, jämfört med många andra länder. Men hon är glatt överraskad.

– Det är höga ambitioner och till exempel framgår att kontinuerlig blodglukosmätning är standard för vuxna med diabetes typ 1. Här ligger vi bra till i Sverige men ibland uppstår diskussioner om kostnader för detta, då är det skönt att peka på att det är internationell standard, säger hon.

Ett avsnitt som författarna själva lyfter fram är en algoritm som kan användas för att ställa en korrekt diagnos. Enligt dem är det inte ovanligt att patienter med typ 1 diabetes till en början misstas för att ha typ 2. I algoritmen framgår exempelvis när och hur ofta man ska mäta antikroppar och c-peptid beroende på patientens ålder.

Psykosocial hälsa får också stor uppmärksamhet i ett avsnitt som placerats tidigt i dokumentet. Bakgrunden är att mellan 20 och 40 procent av individerna med diabetes typ 1 enligt dokumentet har sådana problem kopplade till sin sjukdom. I dokumentet rekommenderas att de återkommande screenas för psykiska ohälsa.

– För många kan det vara tufft att leva med sjukdomen och det ställs höga krav på patienterna att sköta sin egen behandling. Vi i vården behöver vara bra på att fånga upp de som har det jobbigt och se hur vi kan hjälpa dem på bästa sätt, säger Katarina Eeg-Olofsson.

Ett utkast till innehållet presenterades redan i somras när det amerikanska diabetessällskapet ADA höll sin kongress. Sedan dess har experter fått komma med synpunkter och nu publiceras alltså den slutgiltiga 45 sidor långa versionen.

– Det jag möjligen saknar vid en första titt är patientperspektivet, var deras röster kommer in? Men detta blir ett bra underlag för oss i vården att diskutera med varandra och inte minst med patienterna för att uppnå den bästa individuella behandlingen, säger Katarina Eeg-Olofsson.

Richard I. G. Holt med flera. The management of type 1 diabetes in adults. A consensus report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD). Diabetologia, publicerad online 30 oktober 2021. DOI: 10.1007/s00125-021-05568-3 

Följ vår rapportering från EASD 2021 här, där du också hittar vår bevakning av tidigare EASD-möten.

Komentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-10-04

För höga insulinnivåer ökar risk för depression mm. Måttligt höga glukosnivåer är ofarligt och bra. För höga insulinnivåer ger akut risk för hypoglykemi, hjärnskador. På sikt orsakar för höga insulinnivåer organskador, ateroskleros, cancer, alzheimersdemens, njursvikt, hjärtsvikt, ateroskleros (stroke, amputationer, kärlkramp, hjärtinfarkt, vaskulär demens).

John Blivik

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev