Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Rekordstort intresse för konferens om barndiabetes

Publicerad: 15 oktober 2013, 11:52

Från neonatal diabetes till långtidskomplikationer när barnen blivit vuxna. I morgon startar ISPAD:s barndiabeteskonferens i Göteborg med tema diabetes ur ett livslångt perspektiv.


Antalet anmälningar är rekordhöga 1 400 när International Society for  Pediatric and Adolescent Diabetes, ISPAD, genomför sin 39:e konferens.

– Programmet spänner över hela barndiabetesspektrat men  långtidskomplikationerna ser ju inte vi så mycket av, säger Gun  Forsander, sektionsöverläkare på Drottning Silvias barn- och  ungdomssjukhus i Göteborg, som tillsammans med Ragnar Hanås, överläkare vid barn- och ungdomskliniken i NU-sjukvården i Uddevalla, är ansvarig för konferensen som hålls i  Sverige i år.

8 000 barn och unga lever med typ 1-diabetes i Sverige. Varje vecka  insjuknar 15 nya barn. På konferensen deltar barndiabetologer från hela  världen men även sjuksköterskor, psykologer, kuratorer och dietister.

– Vi kommer bland annat att diskutera vad som är mest skadligt för  hjärnan,  högt eller lågt blodsocker. I dag pågår ju en tävling på  mottagningarna om att ha så lågt HbA1c som möjligt men man måste se till  att inte sänka barnens blodsocker för mycket så de ligger hela natten  med låga värden, det där är en balans, säger Gun Forsander.

Vad som orsakar hjärnödem, svullnad av hjärnan, vid långt gången  ketoacidos är det ingen som vet exakt och det kommer enligt Gun Forsander, också att diskutera. Ketoacidos uppstår vid  insulinbrist och högt blodsocker under lång tid och leder utan  behandling till att patienten avlider.

– Och så kommer vi förstås att diskutera maten, det är alltid hett vid diabeteskonferenser.

I dag lärs tekniken med kolhydraträkning för att dosera insulin ut  vid alla barndiabetesmottagningar i Sverige, säger Gun Forsander, men i  Polen och delar av Tyskland har man också börjat räkna med fett och  protein.

– Fett drar också insulin. Toppar man en pizza till exempel med  olivolja behöver man ta cirka 25 procent mer insulin. Vi ska diskutera  om vi ska införa det i Sverige också men frågan är hur mycket matte man  orkar med när man sitter vid sin måltid, säger Gun Forsander innan hon  rusar iväg för att förbereda konferensens invigning.

Konferensen pågår 16-19 oktober på Svenska mässan i Göteborg.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News