Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Rosiglitazon kopplas på nytt till ökad risk för kärlsjukdom

Publicerad: 28 juni 2010, 14:05

Patienter som behandlas med diabetesläkemedlet rosiglitazon drabbas i högre utsträckning av stroke, hjärtsvikt och förtida död, jämfört med patienter som behandlas med det besläktade läkemedlet pioglitazon.


Tidigare studier har pekat på en koppling mellan diabetesläkemedlet rosiglitazon (Avandia) och ökad kardiovaskulär risk, men detta eventuella samband har aldrig kunnat bekräftas i randomiserade studier.

Nu aktualiseras problematiken åter igen i en studie utförd av forskare vid bland annat den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

De jämförde frekvensen av kardiovaskulära händelser bland äldre patienter med typ 2-diabetes som behandlades med rosiglitazon eller pioglitazon (Actos).

Totalt studerades 227 571 patienter, 65 år eller äldre, som ingick i det amerikanska sjukförsäkringsprogrammet Medicare.

Efter tre års uppföljning var behandling med rosiglitazon kopplat till en 27 procent högre risk för stroke, 25 procent ökad risk för sjukhusinläggning på grund av hjärtsvikt och 14 procent ökad risk för död oavsett orsak, jämfört med behandling med pioglitazon.

Rosiglitazon var inte kopplat till någon signifikant riskökning för hjärtinfarkt.

Enligt forskarna är en svaghet i studien att den inte var randomiserad – det kan alltså ha varit andra faktorer som låg bakom de observerade riskökningarna med rosiglitazon. Men de understryker att patienterna i de bägge grupperna var i stort sett oskiljbara i fråga om olika bakgrundsfaktorer.

Studien publiceras online i dag, måndagen den 28 juni, i tidskriften Jama.

I en ledarkommentar i tidskriften skriver David Juurlink, läkare och forskare vid University of Toronto i Kanada, att mer och mer data nu gör det svårare att förstå varför en patient skulle vilja bli behandlad med rosiglitazon eller varför en läkare skulle välja att skriva ut läkemedlet när det finns ett alternativ som sannolikt är säkrare.

Läs abstract till studien:

Jama, publicerad online 28 juni 2010

Relaterat material

Avandia ökade inte risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom

Fortfarande delade meningar om diabetesmedlet Avandia

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev