Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Rotavirusvaccin synas i sömmarna vid diabetes

Publicerad: 20 september 2022, 13:00

Vaccination mot rotavirus skyddar mot svår magsjuka – men tycks gå bet på att förebygga diabetes typ 1.

Foto: Getty Images

Vaccinering mot rotavirus tycks inte bädda för ett lägre insjuknande i diabetes typ 1 bland barn och unga i Sverige, enligt svenska data.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Linköpings universitetEASDToppnyheterToppnyheter infektion

– Resultaten är en besvikelse. Man vill verkligen hitta ett vaccin som kan förebygga diabetes typ 1, och rotavirusvaccin har lyfts fram som en möjlig kandidat. Men våra data talar emot detta, säger Johnny Ludvigsson som är senior professor och överläkare i pediatrik vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Han är även en av forskarna bakom den nationella studien som presenteras på årets EASD-kongress i Stockholm. 

Läs också: Rotavirusinfektion kan kräva anmälningsplikt

Flera olika virus misstänks bidra till diabetes typ 1. Ett av dessa är rotavirus som är den vanligaste orsaken till allvarlig magsjuka bland yngre barn. Det har föreslagits att vaccinering mot rotavirusinfektioner kan skydda barn och unga mot att utveckla diabetesformen. 

Svenska forskare ville undersöka detta närmare genom att jämföra incidensen av diabetes typ 1 före och efter att vaccineringen inletts i Sverige. År 2014 påbörjades vaccinering mot rotavirus i två regioner, Stockholm och Jönköping. Ytterligare några regioner hoppade på tåget mellan 2016 och 2018, och från och med 2019 vaccineras små barn över hela landet mot rotavirus.  

Forskarna samlade in data för nästan 8 000 patienter som alla var under 15 år. Data inhämtades även från barnhälsovården.

När materialet analyserades sågs inga skillnader i diabetesincidens mellan dem som fått och inte fått vaccin mot rotavirus. 

– Frekvensen av diabetes typ 1 var liknande, oavsett vaccinering. Samma trend sågs i samtliga åldersgrupper i vårt material. Från yngre barn till tonåringar, säger Johnny Ludvigsson.

Forskarna tog även en närmare titt på den kliniska bilden.

– En hypotes var att de vaccinerade barnen skulle ha mildare former av sin diabetes. Men så var inte fallet, säger Johnny Ludvigsson. 

Eftersom studien är av observationstyp kan inga orsakssamband fastslås. Men Johnny Ludvigsson anser att resultaten är robusta och understryker att studien innehåller omfattande data för barn och unga över hela landet. 

– Jag är rätt övertygad om att våra resultat överensstämmer med verkligheten, säger han. 

Den årliga incidensen låg i snitt på cirka 43 nya fall per 100 000 personer mellan åren 2009 och 2019. Forskarna inhämtade data från diabetesregistret för barn, Swediabkids.

Läs mer i abstract:

Amanda Rangert med flera. No association between incidence of type 1 diabetes and rotavirus vaccination in Swedish children.  

Läs all vår bevakning från EASD här. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev