Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Så binder insulin till sin receptor

Publicerad: 18 januari 2013, 14:02

Bilden visar hur insulin i blått, längst till vänster, binder till sin receptor. De delar av receptorn som deltar i bindningen visas i grönt och brandgult. Även den röda delen närmast insulin binder till insulin.

Foto: Mike Lawrence

Ett internationellt forskarlag har nu för första gången lyckats visa hur insulin binder och aktiverar insulinreceptorn. Bedriften kan möjligen leda till bättre läkemedel mot diabetes.


Genom åren har forskare använt röntgenkristallografi för att visa hur flera olika hormoner binder till sina respektive receptorer i kroppen. Insulin och insulinreceptorn har dock gäckat forskarna.

Men nu finns alltså till slut även en detaljerad bild på hur denna interaktion ser ut. Resultaten, som publiceras i tidskriften Nature, omkullkastar delvis tidigare teorier om hur man trott att insulin binder till sin receptor.

Varje insulinreceptor består av två identiska ”halvreceptorer” som i sin tur består av en så kallad alfakedja och en betakedja. Forskarna visar nu att den huvudsakliga bindningen sker till den ena ändan av halvreceptorns alfakedja.

Tidigare studier har indikerat att insulin främst binder till en del av alfakedjan som kallas L1, men forskarna visar nu att denna interaktion är mycket svag.

Vidare visar forskarna hur receptorproteinet ändrar sitt utseende i samband med bindningen. Denna förändring tros i sin tur leda till så kallad fosforylering av betakedjan som sitter på undersidan av cellmembranet.

Fosforyleringen, det vill säga överföring av energirika fosfatgrupper till olika delar av proteinet, sätter i gång en signalkedja inuti cellerna som i sin tur leder till upptag av glukos i cellen.

Resultaten i studien kan innebära att blir lättare att ta fram insulinliknande läkemedel med förbättrad bindning till insulinreceptorn, enligt forskaren Stevan Hubbard, som skrivit en kommentar till de nya rönen i Nature.

Bakom studien står bland annat forskare vid Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research i Parkvill, Australien, samt Case Western Reserv University i Cleveland, USA.

Läs abstract till studien:

John Menting med flera. How insulin engages its primary binding site on the insulin receptor. Nature 2013; 493: 241–245. DOI:10.1038/nature11781

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev