Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Sämre hörsel hos diabetiker

Publicerad: 15 maj 2009, 12:26

Sämre hörsel hos diabetiker

Foto: Foto: Photos.com

Personer med typ 2-diabetes hade oftare nedsatt hörsel än andra personer i samma ålder.


Det visar en stor befolkningsbaserad studie från Australien där man undersökt hörselproblem hos 3 000 personer över 49 års ålder i en av Sydneys förorter.

I studien ville forskare från bland annat University of Sydney studera den tidigare kända kopplingen mellan diabetes typ 2 och hörselproblem.

Hälften av personerna i studien som hade diabetes också hade nedsatt hörsel, jämfört med drygt 38 procent bland icke-diabetikerna, när resultaten rensats för andra riskfaktorer. Dessutom fanns det ett samband mellan hur länge personen haft diabetes och hur allvarlig hörselskadan var.

Det var ingen skillnad mellan grupperna när det gällde hur många ytterligare personer som fick nedsatt hörsel under de fem år som studien pågick Men forskarna kunde ändå visa att de personer som nyligen insjuknat i diabetes typ 2 fick en betydligt kraftigare försämring av sin hörselskada än personer som inte hade diabetes.

De konstaterar att resultaten ger stöd för att man i den vanliga vården av diabetespatienter också bör fråga om de har svårt att höra och skicka patienterna till hörselundersökningar.

Studien publiceras i majnumret av tidskriften Diabetic Medicine.

Diabetic Medicine 2009; 26: 483–488

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev