Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

”Samskapa vården med hackande föräldrar”

Publicerad: 10 juli 2017, 05:00

Anna Sarkadi, Elin Larsson, Emelie Heintz och Martin Rejler.

Föräldrar som hackar insulinpumpar bör betraktas som en del av en samskapande vård, skriver professor Anna Sarkadi, forskarna Elin Larsson, och Emelie Heintz, samt överläkare Martin Rejler.


Ämnen i artikeln:

Uppsala universitetKarolinska universitetssjukhusetHöglandssjukhuset Eksjö

Barnläkarföreningen oroar sig över att föräldrar till barn med diabetes har hackat sina barns diabetespumpar genom att koppla ihop pumpen med en kontinuerlig blodsockermätare för att barnen ska kunna få rätt insulindos automatiskt. Patient- och anhörigrepresentanter har svarat att föräldrarna istället är en outnyttjad resurs i vården. Vi som arbetar med kvalitetsförbättring i hälso- och sjukvården ser här en möjlighet till samskapad vård med sprängkraft. Men då måste vi tänka till om vilka implicita spelregler som finns när det gäller hur samskapande av vård “får” initieras.

Christina Kennedy, redaktör på Dagens Medicin uppmärksammade också nyheten om hackande föräldrar i sin blogg och pekade på att fenomenet är ett tecken på en strömning i tiden. Vi vill ta hackandet ett steg längre och menar att det som borde ske är samskapande eller co-production av vård. Vi tror att denna ansats kommer att växa sig allt starkare och förbättra vårdens kvalité utan att nödvändigtvis leda till högre kostnader. Så istället för att anmäla engagerade föräldrar bör vården istället ta tillvara denna kraft. Att ta vara på engagerade människors kollektiva kreativitet och kunskap och sammanföra det med vårdens dito kan ge fantastiska resultat.

Samskapande vård har redan gett avtryck i bland annat amerikansk barnsjukvård. Frågan man ställde sig var: Tänk om det fanns ett system som tillät patienter, anhöriga, läkare och forskare att dela information, samverka för att lösa problem och använda den gemensamma kreativiteten och expertisen för att uppnå bästa möjliga hälsa? Med denna utgångspunkt växte det lärande nätverket “ImproveCareNow” för barn och ungdomar med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, fram. Ett resultat av deras arbete är att andelen barn utan symtom har ökat från 51% till över 80% och nätverket omfattar idag mer än hälften av alla barn och ungdomar med IBD i USA. I Sverige pågår också liknande initiativ bland annat projektet Spetspatienter som ska utveckla ett kompetenscenter för patienter och anhöriga som vill ha mer kunskap om egenvård och som vill vara med och utveckla vården.

Vad är då lösningen på konflikten mellan hackande föräldrar och oroad vårdpersonal? Hittills har vården på sin höjd bjudit in patienter till dialog, men vad händer när till synes radikala initiativ tas av patienter, eller som i det här fallet, hackande föräldrar? Vi anser att den svenska vården behöver fundera över vilka processer som krävs för att möta upp initiativ från engagerade patienter eller anhöriga.

Det är förstås skrämmande, nytt och kastar på allvar omkull de hierarkier och roller som traditionellt funnits mellan vårdpersonal och patienter. Vi tror dock att samskapande genom exempelvis lärande nätverk har potentialen att ta vara på de olika kunskaper och färdigheter som finns hos vårdens olika aktörer. Det gemensamma målet blir då att sätta allas kreativitet och förändringsvilja i tjänst för att göra vardagen bättre för personer som lever med en kronisk sjukdom. Resultatet blir något som ingen av aktörerna kunnat förutse exakt, men som troligen bäst tjänar syftet.

Anna Sarkadi, professor socialmedicin Uppsala Universitet, Vinnvård Fellow
Elin Larsson, PhD, forskare Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa, Uppsala Universitet, Vinnvård Fellow
Emelie Heintz, Med dr, postdok, Hälsoekonom, Karolinska Institutet, Vinnvård Fellow
Martin Rejler, Överläkare Medicin- och geriatrikkliniken Höglandssjukhuset Eksjö, Vinnvård Fellow

Relaterat material

Föräldrar hackar insulinpumpar

”Hackande föräldrar är det nya svarta”

ANNA SARKADI, ELIN LARSSON, EMELIE HEINTZ OCH MARTIN REJLER.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev