tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Screening för diabetes ökade inte överlevnad

Publicerad: 3 oktober 2012, 23:01

Blodglukostester av personer med hög risk för typ 2-diabetes minskade varken total risk att dö eller diabetesrelaterad död inom en tioårsperiod, visar en ny studie i tidskriften Lancet.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Tidig upptäckt av typ 2-diabetes påstås ibland vara ett bra sätt att minska konsekvenserna av sjukdomen. Men brittisk forskning ifrågasätter nu nyttan med åtminstone storskaliga satsningar på detta angreppssätt.

Det är forskare vid bland annat University of Cambridge som följt upp över 20 000 medelålders män och kvinnor som ansågs ha en hög risk för odiagnostiserad typ 2-diabetes, till exempel för att de hade högt BMI eller högt blodtryck.

De som vid studiens start lottades till att testa sitt blodsocker för att upptäcka eventuell diabetes fick totalt sett inte någon bättre överlevnad sett i ett tioårigt perspektiv, jämfört med en kontrollgrupp som inte testades.

Risken att drabbas av död relaterad till cancer, hjärt-kärlsjukdom eller diabetes skiljde sig inte heller mellan grupperna .

Enligt forskarna bakom studien var nyttan med diabetesscreening mindre än förväntat. De spekulerar i att utfallet kunde blivit bättre om testerna utfördes tillsammans med screening för kardiovaskulära riskfaktorer eller om upprepade blodsockertester gjordes.

Undersökningen genomfördes vid 33 husläkarmottagningar i östra England. Mottagningarna lottades till att bjuda in eller inte bjuda in listade riskindivider till blodsockertest.

Enligt studieförfattarna är undersökningen den hittills enda i världen som redovisat överlevnad efter screening för typ 2-diabetes. Dagens Medicin berättade i somras om en annan liknande studie, där man fann att screening inte förbättrade hälsan hos de personer som fick en diabetesdiagnos, se länk till höger.

Läs abstract till studien:

Rebecca Simmons med flera. Screening for type 2 diabetes and population mortality over 10 years (ADDITION-Cambridge): a cluster-randomised controlled trial. Lancet, publicerad online den 4 oktober 2012. DOI: 10.1016/ S0140-6736(12)61422-6

Relaterat material

Screening mot diabetes utan effekt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev