Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Sekundsnabba råd gav effektivt vikttapp

Publicerad: 13 december 2016, 09:35

Färre än 1 procent av deltagarna tog illa vid sig när allmänläkarna rekommenderade en viktnedgång.

Foto: Thinkstock

Att primärvårdsläkare lägger 30 sekunder på att råda personer med fetma att delta i ett viktminskningsprogram räcker för att de ska gå ned i vikt, enligt en ny randomiserad studie i Lancet.

Ämnen i artikeln:

FetmaHjärtinfarktDiabetes typ 2

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Om resultaten blir så fina med den typen av enkla medel vore det dumt om inte fler utnyttjade samma ingång, säger Stephan Rössner som är professor emeritus vid Karolinska institutet.

Hans erfarenhet är att många inom vården ogärna påtalar riskerna med fetma för en patient. Enligt Stephan Rössner kan det exempelvis bero på att läkaren, eller sjuksköterkan, inte vill göra patienten ledsen.

– Men det är ett oprofessionellt förhållningssätt. Det är känt att medellivslängden är elva år kortare för en person med fetma, och att vårdaren då undviker att upplysa om riskerna är ohederligt.

Brittiska forskare bakom studien ville ta reda på ifall primärvårdsläkare på ett enkelt sätt kunde få vissa patienter att gå ned i vikt. I slutet av ett patientbesök fick därför allmänläkare lägga max 30 sekunder på att råda sin patient med fetma att göra något åt övervikten. Hälften av deltagarna erbjöds att delta i ett viktminskningsprogram under tolv veckor följt av ett uppföljande möte på mottagningen. Resterande deltagare fick enbart råd om att gå ned i vikt och de utgjorde en kontrollgrupp. Vilken grupp patienterna hamnade i avgjordes med lottning, och studien innefattade totalt 1 882 personer.

Hur många kilon som deltagarna tappat efter tolv månader utgjorde det primära utfallsmåttet. Allmänläkarna uppmanades också att fråga patienterna om deras känslor och tankar i samband med att de tog upp fetmaproblematiken.

Resultaten visar att deltagarna i viktminskningsprogrammet i snitt förlorade 2,43 kilo. Motsvarande siffra var 1,04 kilo för kontrollgruppen. För att uppnå ett vikttapp på fem procent under ett år behövde 8,8 personer genomgå programmet. Det är väldigt bra siffror för en förebyggande åtgärd, skriver två professorer i en ledarkommentar till studien.

Även Stephan Rössner tycker att resultaten är positiva.

– I mina ögon är det en bra effekt. Och att det gick att uppnå med en snabb rådgivning är uppmuntrande – att avsätta 30 sekunder kostar inte läkaren någonting, säger han.

Forskarna skriver att färre än 1 procent av deltagarna tog illa vid sig när allmänläkarna rekommenderade en viktnedgång.

Den randomiserade och prospektiva studien pågick mellan 2013 och 2014, och inkluderade 137 vårdcentraler i södra England. Samtliga deltagare var över 18 år och hade minst ett BMI på 30. Asiatiska patienter kunde ha ett BMI på minst 25 för att få delta i studien. Det beror på att standardvärdet för fetma är något lägre i Asien jämfört med de värden som WHO har tagit fram.

Läs mer i abstract:

Paul Aveyard med flera. Screening and brief intervention for obesity in primary care: a parallel, two-arm, randomised trial. The Lancet, publicerad online den 24 oktober 2016. Doi: 10.1016/S0140-6736(16)31893-1

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev