Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Småttingar fick bättre blodsockerkontroll med hybridpump

Publicerad: 14 februari 2022, 05:05

Closed loop. Den vita CGM-”knappen” mäter blodsockervärdet, eller egentligen vävnadsglukos, var femte minut och skickar uppgiften till pumpen som automatiskt anpassar basinsulinet. Vid måltid anger man själv vilken insulindos som ska ges, precis som med vanlig pump. Godkända system går bara att förskriva till barn från sex års ålder i Europa trots att de fungerar bra även för yngre, visar en ny studie. Genrebild.

Foto: Getty Images

Blodsockret hos småbarn förbättrades signifikant med hybridpump, visar en färsk brittisk studie. Men än så länge är hjälpmedlet inte godkänt för dem i Europa.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Medicinska nyheterToppnyheterToppnyheter Diabetes

Resultatet bekräftar mindre studier som visat att blodsockerkontrollen förbättras med hybridpump som automatiskt doserar basinsulinet utifrån kontinuerlig blodsocker­mätning, CGM, även hos mycket små barn. Det gemensamma systemet för pump och

Vill du läsa mer?

Starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Nyhetstidningen direkt i brevlådan, 34 nr per år
Överblick, fördjupning och snabb uppdatering om svensk hälso- och sjukvård

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 795 kr ex. moms (ord. pris 3 495 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material och vårt magasin. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev