lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Snusning kopplas till diabetes

Publicerad: 6 februari 2017, 09:38

Foto: Thinkstock

Ihärdiga snusare kan ha högre risk att drabbas av typ 2-diabetes än andra. Riskökningen verkar vara lika stor som för rökare, enligt en ny svensk observationsstudie.

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2

Snus framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, inte minst av tillverkarna. Så är också fallet vad gäller risken för cancer och hjärt-kärlsjukdom. Men bilden verkar se annorlunda ut för typ 2-diabetes, enligt de nya fynden.

Bakom studien står forskare vid Karolinska institutet samt Umeå och Lunds universitet. De har använt uppgifter från fem olika befolkningsstudier som sammantaget följt 54 500 män mellan åren 1990 och 2013.

– Typ 2-diabetes är en allvarlig kronisk sjukdom som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och för att dö i förtid, säger Sofia Carlsson, docent på Karolinska institutet, en av forskarna bakom studien som presenteras i Journal of Internal Medicine.

Enligt resultaten hade personer som snusar en dosa om dagen eller mer nästan 70 procent högre risk att drabbas av typ 2-diabetes.

– Det är ganska mycket, eftersom risken att drabbas av diabetes är ganska hög redan från början. Sju procent av befolkningen lider av diabetes, var av 90 procent har typ 2-diabetes, säger Sofia Carlsson.

För personer som snusar färre än fem dosor i veckan syntes ingen riskökning alls, medan personer som snusar 5 till 6 dosor i veckan hade en 40-procentig högre risk, en risk som sedan ökade brant, upp till 70 procent, vid sju eller fler dosor per vecka.

– Det verkar alltså som om det finns ett tröskelvärde för risken att drabbas, säger Sofia Carlsson.

Det som gör resultaten extra starka, säger hon, är att snusets effekter beräknades på personer som aldrig hade rökt.

– På så sätt undviker man att resultaten påverkas av att många både snusar och röker, säger Sofia Carlsson.

Ärftlighet påverkar också risken att drabbas, något forskarna också tog hänsyn till i studien. Fysisk inaktivitet samt övervikt är andra riskfaktorer för typ 2-diabetes.

– Det handlar alltså om att hålla sig smal, inte använda tobak och motionera, säger Sofia Carlsson.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev