Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Stöd för att viktnedgång förbättrar typ 2-diabetes

Publicerad: 6 december 2017, 12:00

Soppor och shakes under tre månader fick personer med typ 2-diabetes att gå ner i vikt och gå i remission.

Foto: Thinkstock

Hälften av deltagarna i en brittisk studie kunde upphöra med diabetesläkemedel efter att de gått ner i vikt med lågkalorikost. Resultaten ger stöd för utökade behandlingsmöjligheter av typ 2-diabetes inom primärvården.


Petra Hedbom

petra.hedbom@dagensmedicin.se


Resultaten kommer från en brittisk studie som publicerats i Lancet. Av 149 personer som deltog i viktminskningsprogrammet var det 68 som nådde remission, det vill säga inte längre hade diabetes efter tolv månader.

– Studien är spännande på flera plan, inte minst för att den är gjord inom primärvården under förhållanden som liknar de svenska. Det skulle vara fullt realistiskt, med visst resurstillskott, att genomföra detta program i svensk primärvård, säger Patrik Wennberg, docent i allmänmedicin vid Umeå universitet.

I studien ingick 306 personer mellan 20 och 65 år som fått diagnosen typ 2-diabetes under de senaste sex åren. Samtliga var överviktiga med ett BMI mellan 27 och 45 vid studiens början. Ingen av deltagarna behandlades med insulin.

Häften av personerna slumpades till att få en näringsanpassad lågkaloridiet bestående av soppor eller shakes på omkring 850 kalorier dagligen under tre månader. Därefter fick de trappa upp kaloriintaget och börja med vanlig mat under kontrollerade former. Under den första fasen uppmanades deltagarna att röra på sig som vanligt men när de började äta mer, att öka sin fysiska aktivitet. Andra hälften behandlades enligt gällande riktlinjer för diabetesvård.

De primära effektmåttet var en kombination av att gå ner minst 15 kilo och vara i remission i sin diabetes efter tolv månader. Remission definierades som långtidsblodsocker, HbA1c, lägre än 48 mmol/mol, efter två månader utan diabetesläkemedel. Av personerna i försöksgruppen var det 24 procent som vid uppföljning gått ner minst 15 kilo och 48 procent som gått i remission. I kontrollgruppen var det ingen som gick ner 15 kilo och 4 procent som hade gått i remission.

Forskarna såg också en förbättring i blodfetter i försöksgruppen och omkring hälften sänkte sitt blodtryck utan läkemedelsbehandling.
– Viktreduktion genom kostbehandling är en hörnsten i behandling av typ 2-diabetes men den stora skillnaden mellan studiens intervention och svenska riktlinjer är kickstarten med lågkaloridiet. Fortfarande saknas studier av de långsiktiga effekterna men forskarna ska nu följa deltagarna i fyra år och det blir intressant att se om remissionen kvarstår, säger Patrik Wennberg.

Gastric bypass är en annan metod som visat sig kunna leda till remission hos patienter med typ 2-diabetes. Forskarna bakom studien skriver i sin diskussion att det är en dyr behandling som inte lämpar sig för alla patienter.  Operationen är också förknippad med biverkningar som brist på vitaminer och spårämnen. Patrik Wennberg håller med.
– Det är svårt att jämföra de två behandlingarna eftersom det är betydligt fler kriterier som ska uppfyllas för obesitaskirurgi. Även om det bara var en fjärdedel av de som tillfrågades som valde att genomgå viktminskningsprogrammet i studien så skulle det ändå motsvara betydligt fler patienter än de som kan vara aktuella för kirurgi.

– Förhoppningsvis kan den här studien bidra till att det blir större intresse för liknande studier i Sverige. Faktum är att det i dag är ganska svårt att få finansiering för den här typen av studier inom primärvården, trots att det finns stor potential för vad man kan uträtta, säger Patrik Wennberg.

Läs abstract till studien:
Michael EJ Lean med flera. Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Lancet, publicerad online 5 december 2017. Doi: 10.1016/S0140-6736(17)33102-1

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev