Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Studie: Män kan vara känsligare för stress

Publicerad: 29 juni 2018, 08:40

Fynden baseras på data för fler än 100 000 män och kvinnor.

Foto: Thinkstock

Män som upplevt långvarig stress på jobbet och är drabbade av diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom kan ha en högre risk att dö i förtid, rapporterar Vetenskapsradion.


Ämnen i artikeln:

StrokeHjärtinfarkt

Fynden, som delvis svenska forskare står bakom, har publicerats i tidskriften Lancet Diabetes & Endocrinology.  

Enligt resultaten verkar det finnas ett samband mellan att vara man, plågas av stress och en högre risk för förtidig död. Men varför inte samma samband ses för kvinnor är oklart.

– Det vet vi faktiskt inte riktigt. Vi kan inte slå fast vad den här könsskillnaden beror på. Men det skulle till exempel kunna vara svårighetsgraden av de tidigare hjärt-kärlsjukdomarna eller diabetes, säger Eleonor Fransson, epidemiolog vid Hälsohögskolan Jönköping till Vetenskapsradion.

Fynden baseras på uppföljningar av tidigare hälsokontroller där fler än 100 000 män och kvinnor svarat på hur de upplevde stressen på arbetsplatsen samt även angivit övriga sjukdomar. Uppföljningen skedde i snitt efter 14 år. Patienterna kom bland annat från Sverige, Finland och Frankrike.

Resultaten pekar på ett samband, men det går inte att fastställa något orsakssamband. Det finns inte heller data för hur stressen utvecklats för personerna i studien över tid. Resultaten justerades bland annat för rökning och fysisk aktivitet. Data samlades in mellan 1985 och 2002.

TT/DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

StrokeHjärtinfarkt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev