Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Studie: Räcker inte att sova ikapp på helgen

Publicerad: 1 mars 2019, 08:10

I en mindre randomiserad studie lottades 36 personer till olika många timmars sömn.

Foto: Thinkstock

Att sova för lite tycks öka sötsuget och minska insulinkänsligheten. Nu föreslår amerikanska forskare att det inte räcker med att "sova ikapp" på helgen, rapporterar SVT Nyheter.


Ämnen i artikeln:

SömnstörningarDiabetes typ 2Hjärtinfarkt

Hjärnan försöker ta igen förlorad sömn genom att öka tiden i djupsömn och genom att sova längre när det är möjligt. Men tidigare forskning har inte visat hur mycket man hinner återhämta sig under en helg efter en veckas sömnbrist.

I en mindre studie från University of Colorado Boulder lottades 36 personer till olika många timmars sömn. Testperioden pågick under totalt nio dagar.

Några deltagare fick endast sova fem timmar per dygn och inom den gruppen åt man mer, framför allt av sötsaker. Vissa deltagare fick efter fem dygn sova ut i två dygn, de minskade då sin konsumtion av sötsaker. Men när sömnen begränsades igen började de återigen äta mer.

De personer som fick tillfälle att sova ut hade en något nedsatt insulinkänslighet, och den tycktes vara sämre än inom gruppen som fick sova fem timmar under hela testperioden.

– Tidigare har man bara forskat på vad som händer efter en helg av sömnåterhämtning. Det intressanta är att man här har testat att se hur det blir när man återgår till för lite sömn igen. Det har inte gjorts förut, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Torbjörn Åkerstedt säger att längre studier krävs för att ta reda på hur lång tid som behövs för återhämtning efter en period av dålig sömn.

Studien är publicerad i tidskriften Current Biology.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev