tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Sund livsstil bet på diabetes

Publicerad: 19 december 2012, 14:04

Träning och nyttigare kost normaliserade blodsockernivåerna hos en liten andel patienter med typ 2-diabetes, och ännu färre blev kvitt sin sjukdom. Det visar en stor studie, som nyligen avbröts i förtid.


Studien kallas Look Ahead och är den hittills största om effekten av livsstilsförändringar vid diabetes, enligt forskarna själva.

Drygt 4 500 vuxna med typ 2-diabetes i USA lottades till antingen en intensiv livsstilsintervention eller till att få sedvanliga råd om kost och motion.

Interventionen innebar bland annat fysisk träning minst tre timmar i veckan och tydliga mål för intag av fett, proteiner och den totala mängden kalorier. De fick även regelbuden vägledning för att nå målen.

I oktober avbröts studien i förtid av forskningssponsorerna på grund av att interventionen inte visade sig skydda deltagarna mot hjärt-kärlsjukdom, vilket var det primära målet.

Nu visar en analys att livsstilsinterventionen däremot var effektivare än vanliga råd för att få ett normalt, eller nästan normalt, blodsockervärde under en övergående period.

Efter två år hade 9,2 procent i interventionsgruppen blodsockernivåer som var normala eller motsvarande nivåerna vid förstadier till diabetes, utan att ta läkemedel. Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 1,7 procent. Men effekten avtog med tiden och efter fyra år hade andelarna sjunkit till 3,5 procent respektive 0,5 procent.

Däremot var det bara någon enstaka procent i interventionsgruppen som blev fri från diabetes, det vill säga nådde så kallad remission.

De som hade störst nytta av interventionen var patienter som hade relativt bra blodsockerkontroll, eller inte använde insulin, vid studiestarten.

Forskarna presenterar studien i tidskriften Jama. I en medföljande kommentar skriver forskarna David E Aterburn och Patrick J O Connor att studien bekräftar att livsstilsinterventioner som ger viktminskning kan ha nytta hos vissa, särskilt i tidiga skeden av sjukdomen.

Läs studiens abstract:

Edward W Gregg med flera. Association of an Intensive Lifestyle Intervention With Remission of Type 2 Diabetes. Jama 2012; 308: 2489-2496. DOI:10.1001/jama.2012.67929.

Relaterat material

Diabetesstudie stoppas i förtid

Bättre värden för riskfaktorer när diabetiker ändrade livsstil

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev