Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Svensk studie kallas milstolpe i kampen mot diabetessår

Publicerad: 8 september 2010, 08:45

Svensk studie kallas milstolpe i kampen mot diabetessår

Foto: Tryckkammare.

Svårläkta diabetesfotsår läker dubbelt så bra vid behandling med syrgas i tryckkammare, enligt en ny svensk studie. Men det är oklart om kapaciteten finns att behandla alla drabbade diabetiker.


Över 60 procent av såren läkte ut. I kontrollgruppen var motsvarande siffra endast 27 procent. Det är resultatet i en studie, som nyligen publicerats i tidskriften Diabetes Care. Studien gäller diabetessår, som efter minst två månaders optimal terapi fortfarande inte hade läkt.

– Det rör sig om de allra värsta fallen. Samtliga löpte en potentiell risk för amputation, säger Magnus Löndahl, endokrinolog vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Alla studiedeltagare satt i tryckkammare, men endast hälften fick andas syrgas. Resten fick vanlig luft i sina masker och utgjorde kontrollgrupp. Merparten behandlades under 1,5 timme varje vardag under åtta veckor.

På ledarplats i Diabetes Care kallas studien ”en milstolpe”. Samtidigt efterlyses ytterligare underlag om vilka patienter som bör få behandlingen, som även kallas HBO, hyperbar oxygen­behandling.

En sådan studie presenterades i somras på diabeteskongressen Ada i USA. Den visar att vävnadstryck av syrgas i huden runt såret är en avgörande faktor för behandlingens framgång.

I de riktlinjer för diabetesvården som Socialstyrelsen gav ut i januari är HBO-behandling angivet som en FoU-åtgärd, vilket innebär att behandlingen enbart bör bedrivas inom ramen för studier. Vid nästa revision av riktlinjerna förtjänar åtgärden en högre prioritet, men oklart hur hög, anser Magnus Löndahl. Han efterfrågar här bättre underlag om hälsoekonomi.

Senare i år kommer hans forskarlag också att publicera en sådan analys. Till rådata hör att en behandlingsserie kostar upp till 90 000 kronor. Omläggning av ett djupt infekterat sår hos patient i hemmet kostar runt 2 500 kronor per vecka, enligt Magnus Löndahl.

– Allra dyrast i både pengar och lidande blir det om såret blir så infekterat att det krävs slutenvård eller amputation. Men det drabbar endast ett mindre antal, säger han.  

I dag ges HBO-behandling till ett mindre antal patienter på sex platser i landet. Flest patienter, runt 130 årligen, behandlas på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Största patientgruppen har strålskador på skelett eller mjukdelar efter cancerbehandling, en grupp som totalt utgör något hundratal personer per år. De allvarliga diabetessåren är långt fler än så.

– Vi har inte kapacitet att ta hand om alla diabetikerna, säger Folke Lind, överläkare vid hyperbarmedicin på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Så går behandlingen till

Patienten sitter i en sluten behållare där trycket motsvarar det som finns på 15 till 18 meters havsdjup. Samtidigt andas han eller hon ren syrgas ur en mask. Behandlingen ökar syreupptagningen i blodet och stimulerar kärlnybildning och sårläkning. Den pågår oftast några timmar varje dag i flera veckor.

Trycket i tryckkammare kan ge smärtor i öronen. Det kan brusa kraftigt och bli upp till 40 grader varmt i kammaren. I övrigt är behandlingen inte krävande – patienterna kan läsa, lyssna på radio eller titta på tv.

Läkaren kan vara med inne i tryckkammaren om den är av det större slaget. Det finns även mindre, flyttbara plexiglascylindrar, där endast en patient åt gången behandlas.

Annika Lund

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev