Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Svenskt sätt att mäta blodsocker går i graven

Publicerad: 24 februari 2010, 15:04

Nu ska det bli slut på förvirring när långtidsblodsocker ska jämföras mellan olika länder. I höst får Sverige en ny enhet för HbA1c.


Långtidsblodsocker, HbA1c, är i dag kanske det viktigaste mätvärdet för personer med diabetes. Men i olika länder räknas det ut och mäts på olika sätt. Det skapar förvirring. Medicinska rapporter och riktlinjer blir svåra att översätta.

Nu ska det bli ändring på det.

– På samma sätt som det finns internationella överenskommelser om hur man mäter längd och volym ska det finnas en överenskommelse för hur man mäter långtidsblodsocker, säger Jan-Olof Jeppsson som är docent i klinisk kemi vid Lunds universitet.

Jan-Olof Jeppsson var med och utvecklade standarden Mono-S, den metod som i dag används i Sverige för att mäta HbA1c. Sedan några år tillbaka har han arbetat i den internationella organisationen IFCC, International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, som tagit fram en ny internationell standard för långtidsblodsocker. Han sörjer inte att hans modell försvinner.

– Man har använt Mono-S sedan 1986. Det är en lång livstid för en laboratoriemetod. Att vi nu går vidare är en naturlig process, säger han.

Med den svenska modellen mäts långtidsblodsocker i procent. Med den nya standarden kommer enheten mmol/mol användas. Men bytet av enhet är inte det viktigaste enligt Jan-Olof Jeppsson.

– Kvaliteten på provsvaren blir avsevärt mycket bättre med den nya standarden.

I Sverige har beslutet om övergången tagits av ett antal olika föreningar, bland annat Svensk förening för diabetologi, Svensk förening för sjuksköterskor i diabetesvård och Svensk förening för klinisk kemi.

– Eftersom de olika systemen med olika mätsätt och olika enheter har orsakat svårigheter vid läsning av internationell litteratur har det funnits en rätt stor enighet om att gå över till en gemensam standard, säger Mona Landin-Olsson, professor vid Lunds universitet och ordförande för Svensk förening för diabetologi.

Under hösten ska information ges till patienter och personer som arbetar inom vården.

– Det blir nog lite stökigt i början när människor måste lära om, men det finns en enkel algoritm för hur man omvandlar mellan den nya och den gamla standarden, säger Mona Landin-Olsson.

De flesta länder i världen är nu på väg att införa den nya standarden, men USA har än så länge valt att avvakta och i stället fortsätta med den modell som används där i dag.

Webbsida hjälper dig att räkna om

■ Långtidsblodsocker tas för att mäta hur blodsockret har varit inställt under flera veckor.
   ■ HbA1c som är en sockerinnehållande fraktion av hemoglobin kan anges i procent, det vill säga hur stor andel av det totala hemoglobinet som utgörs av HbA1c-fraktionen. Det kan också anges som koncentration i enheten mmol/mol.
   ■ Den nya standarden införs i Sverige i september. Under några månader ska sedan laboratorierna redovisa HbA1c-svar både med den nya och den äldre standarden.
   ■ Målvärdet för HbA1c i dagens standard är 6 procent. Med den nya standarden motsvaras det av 52 mmol/mol. 
   ■ För att få hjälp att räkna om mellan den nuvarande och den nya standarden kan man besöka webbsidan www.equalis.se.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev