Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Syrgas i högtryck minskade fotsår

Publicerad: 7 maj 2009, 11:35

Diabetiker med fotsår som fick andas syrgas i en tryckkammare blev av med sina sår betydligt snabbare än patienter som i stället fick andas luft.


I en ny studie har forskare utvärderat syrgasbehandling i tryckkammare för diabetiker med fotsår. Tryckkammarbehandling används i dag bland annat vid dykarsjukan och kolmonoxidförgiftning.

I den aktuella studien ingick 94 patienter från tre sjukhus i södra Sverige. Patienterna fick antingen behandling i tryckkammare med syrgas eller så ingick de i en kontrollgrupp som också behandlades i tryckkammare, fast med luft. Studien var dubbelblindad, det vill säga varken patienter eller läkare visste vilka som fick andas syrgas och vilka som fick luft. Både syrgas och luft gavs i övertryck.

Under behandlingarna mätte forskarna även syrgastrycket i fötterna. Varje behandlingstillfälle varade i 90 minuter och alla patienter genomgick mellan 37 och 40 behandlingar.

Forskarna fann stora skillnader mellan de två grupperna. Vid nio och tolv månaders uppföljning hade fotsåren läkt hos nästan 60 procent av patienterna som fått andas syrgas. I kontrollgruppen som i stället hade fått andas luft var det däremot enbart cirka 25 procent av såren som hade läkt.

Av studieresultaten framgår också att syresättningen i fötterna förbättrades vid behandling med syrgas, men inte påverkades alls när patienterna enbart fick andas vanlig luft. Forskarna drar slutsatsen att syrgas i tryckkammare är en värdefull tilläggsbehandling vid diabetiska fotsår.

I dag är inget läkemedel godkänt för användning vid diabetiska fotsår, som anses vara ett svårbehandlat tillstånd.

Studien är utförd av Christer Hammarlund, Magnus Löndahl, Per Katzman, Anders Nilsson och Jan Apelqvist som är verksamma vid bland annat Helsingborgs lasarett och Lunds universitet. En presentation av undersökningen sker i dag, torsdag, på kongressen Oxygen & Infection i Stockholm. Och på lördag diskuteras "den infekterade diabetesfoten" under ett symposium på samma kongress.

Läs mer:

Hemsidan för kongressen Oxygen & Infection

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev