onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

”Ta demens vid diabetes på allvar”

Publicerad: 14 november 2017, 13:00

Björn Johansson, läkare och Dorota Religa, överläkare. Båda verksamma vid Tema åldrande, Karolinska universitetssjukhuset och docenter vid Karolinska institutet.

Det är dags att designa studier med kognitiva funktioner i åtanke och att ställa krav på kognition som utfallsmått i studier med nya diabetesläkemedel, skriver två överläkare i en debattartikel.


Under ett seminarium arrangerat av Dagens Medicin Agenda den 27 oktober diskuterades de viktigaste nyheterna från två av årets stora diabeteskongresser som hölls i Lissabon respektive San Diego. Bland annat presenterades effekter av behandling med läkemedel såsom kolesterolsänkande medel, en GLP1-analog och en SGLT2-hämmare. Sorgligt nog konstaterar vi att de stora studier som presenterades har fokus på den kardiovaskulära aspekten av diabetes, medan det finns begränsat med information om utfall i form av effekter på kognition.

Det är dags att designa studier med kognitiva funktioner i åtanke

Demens kan drabba så många som 60 procent av diabetiker, och den kognitiva funktions­nivån är viktig för livskvaliteten. Vår registerstudie* visar att dia­betiker var yngre vid demens­diagnos och fick mindre medicinering mot Alzheimers sjukdom än andra med demens, talande för att deras demensbehandling var mindre optimal. Såväl positiva som negativa effekter på kognition har beskrivits av orala diabetes­läke­medel.

Det är dags att designa studier med kognitiva funktioner i åtanke och att ställa krav på kognition som utfallsmått i studier med nya diabetesläkemedel. Med läkemedel som förbättrar kognitiva funktioner bör livs­kvaliteten för diabetiker förbättras, och då även compliance och andra resultatmått.

Referens
* Secnik m.fl. 2017. Diabetes in a Large Dementia Cohort: Clinical Characteristics and Treatment From the Swedish Dementia Registry. Diabetes Care 40:1159-1166, https://doi.org/10.2337/dc16-2516

DOROTA RELIGA OCH BJÖRN JOHANSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev