söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Tablettbehandling får klartecken vid typ 1-diabetes

Publicerad: 1 februari 2019, 15:02

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att läkemedlet dapagliflozin (Forxiga) ska godkännas som tilläggsbehandling till insulin för vissa patienter med typ 1-diabetes.

Ämnen i artikeln:

Astra ZenecaDiabetes typ 1Diabetes typ 2

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är första gången som ett sådant klartecken ges för en tablettbehandling vid insulinbehandlad typ 1-diabetes, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Dapagliflozin tillhör läkemedelsklassen SGLT2-hämmare och är tidigare godkänd som behandling vid typ 2-diabetes. Läkemedlet sänker blodsockret genom att öka utsöndringen av glukos i urin.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om en av fas 3-studierna som den nya rekommendationen grundas på, se länk nedan. Studien pekade på att både långtidsblodsockret och vikten förbättrades hos vuxna typ 1-diabetiker med dåligt kontrollerat blodsocker hos dem som lottades till tillägg av dapagliflozin.

Den föreslagna indikationen gäller enbart patienter med typ 1-diabetes som har ett kroppsmasseindex över 27 och som står på höga doser av insulin. Vidare skriver EMA att patienterna måste övervakas noga för att upptäcka eventuell ketoacidos.

Innan Forxiga får börjas säljas med den nya indikationen måste EMA:s rekommendation klubbas igenom av EU-kommissionen.

Relaterat material

SGLT2-hämmare effektivt vid typ 1-diabetes

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev