Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Tidig antibiotika kopplas inte till typ 1-diabetes

Publicerad: 13 oktober 2017, 07:17

Fynden stärker bilden av att typ 1-diabetes och celiaki inte orsakas av bakteriella infektioner.

Foto: Thinkstock

Antibiotika tidigt i livet ger inte en högre risk för celiaki och typ 1-diabetes hos barn med en hög genetisk risk för sjukdomarna, enligt en ny studie i Jama Pediatrics där svenska barn ingår.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Celiaki

Det har tidigare funnits misstankar om att behandlingen kan öka risken för den typen av autoimmuna diagnoser. Men nu kommer alltså resultat som talar emot ett sådant samband.

I observationsstudien ingick 15 000 barn som bland annat kom från Sverige och Finland. De fick antibiotika när de var mellan tre månader och fyra år gamla. Det handlade bland annat om penicillin, cefalosporiner och makrolider.

Enligt resultaten utvecklade vissa barn autoantikroppar för typ 1-diabetes eller celiaki. Men autoantikropparna gick inte att koppla till användningen av antibiotika, menar det internationella forskarlaget bakom studien.

Behandlingen ser inte ut att påverka risken för typ 1-diabetes eller celiaki åt något håll, menar forskarna. Deras fynd stärker också bilden av att sjukdomarna inte orsakas av bakteriella infektioner, skriver de. Studien pågick mellan 2004 och 2010.

Vid typ 1-diabetes förstör autoantikroppar de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Hos en person med celiaki skadas tunntarmens slemhinna av autoantikroppar vid ett intag av gluten.

Läs mer i abstract:

Kaisa Kemppainen med flera. Association between early-life antibiotic use and the risk of islet or celiac disease autoimmunity. Jama Pediatrics, publicerad online den 9 oktober 2017. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2017.2905

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Celiaki

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev