torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Tidig diabetes kan upptäckas i kyrkan

Publicerad: 27 augusti 2018, 12:50

Forskarna vände sig bland annat till syrisk-ortodoxa församlingar.

Foto: Thinkstock

Det kan vara effektivt att vända sig till syrisk-ortodoxa församlingar för att hitta personer med hög risk för typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom – i alla fall i Södertälje.

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2HjärtinfarktESC

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Resultaten kommer från en ny svensk registerstudie som presenteras på ESC-kongressen i morgon, tisdag.

– Det är svårt att nå ut med budskap om prevention till dessa personer via primärvården. Därför behövs nya kommunikationskanaler, säger Bahira Shahim, forskare och ST-läkare i kardiologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Genom att identifiera patienter med typ 2-diabetes i ett tidigt skede kan det gå att förebygga fall av hjärt-kärlsjukdom. Men i dag hittas långt ifrån alla med diabetesformen i god tid – forskarna ville därför testa nya strategier. Studien utfördes i Södertälje kommun.

Man vände sig exempelvis till arbetsplatser, syrisk-ortodoxa församlingar, sociala medier och fotbollsklubbar. Invånarna fick göra ett risktest för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, Findrisc, som baseras på enkätfrågor. Fler än 4 400 svar samlades in under sex veckors tid.

– Enligt våra resultat var primärvården en av de sämre kanalerna för att nå högriskpersoner i Södertälje. Det var inte heller kostnadseffektivt, säger Bahira Shahim.

Flest personer med hög risk eller väldigt hög risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom hittades i stället i syrisk-ortodoxa församlingar.

– Det här är sannolikt människor som normalt sett inte söker eller har tillgång till sjukvård, säger hon.

Kostnaden för att identifiera en högriskperson genom kyrkan var 1 090 kronor och via primärvården 1 183. Motsvarande siffra hamnade på 81 kronor för en arbetsplats.

– På arbetsplatserna kunde enkäten läggas ut på intranätet samt mejlas till medarbetarna. Det var ett relativt billigt sätt. I de kyrkliga församlingarna behövde enkäten vara i pappersform och dessutom hade vi läkare och sjuksköterskor på plats för att informera och svara på frågor, säger Bahira Shahim.

Hon betonar att resultaten inte kan generaliseras till andra kommuner.

– De här fynden gäller för Södertälje kommun som har en heterogen population med hög andel invandrare. Själva budskapet med vår studie är att det krävs olika typer av kanaler för att nå olika slags personer. Det bör man ha i åtanke om det i framtiden blir aktuellt att screena för diabetes på populationsnivå.

Läs mer i abstract:

Bahira Shahim med flera. Optimizing outreach strategy to identify individuals at risk for diabetes and/or cardiovascular disease: a study of the Sodertalje municipality in Sweden. European Heart Journal (2018) 39 (Supplement), 1054-1055.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev