Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Tidiga insatser minskade hjärtrisk vid hot om diabetes

Publicerad: 2 februari 2009, 09:58

Tidiga insatser minskade hjärtrisk vid hot om diabetes

Intensiva livsstilsåtgärder och behandling med metformin kan förbättra riskfaktorprofilen för hjärtsjukdom hos patienter med förstadium till diabetes, enligt en ny amerikansk studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Inom ramen för Diabetes Intervention Program, en stor multicenterstudie i USA, har forskare undersökt effekten av olika åtgärder hos individer som enligt ett glukosbelastningstest har förstadium till diabetes.

För sju år sedan visade forskarna att risken att utveckla klinisk diabetessjukdom minskade hos de individer som lottades till så kallade intensiva livsstilsåtgärder eller behandling med läkemedlet i metformin, jämfört med placebo.

Nu har forskarna analyserat huruvida de olika behandlingarna påverkade studiedeltagarnas riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, som blodtryck och lipidprofil.

Diabetes Care, publicerad online

Ju sämre glukostolerans studiedeltagarna fick under uppföljningstiden, desto mer försämrades deras riskfaktorprofil. Omvänt förbättrades riskfaktorprofilen bland de personer som återgick till normal glukostolerans. Detta var särskilt tydligt i gruppen som fick intensiva livsstilsåtgärder.

Forskarnas slutsats är att tidiga insatser med framförallt livsstilsåtgärder men också metforminbehandling kan förbättra riskfaktorprofilen och glukostolerans hos personer med hög risk för diabetes.

Resultaten som publiceras online i tidskriften Diabetes Care bygger på data från 3 234 deltagare under en uppföljningstid på i snitt 3,2 år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev