Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Träning fick diabetikers betaceller att fungera bättre

Publicerad: 21 oktober 2009, 06:18

Medelhög intensitet på träningen kan vara bäst för den som vi förbättra funktionen på sina betaceller, enligt en ny studie.


Det är sedan länge fastslaget att fysisk aktivitet förbättrar insulinkänsligheten vid typ 2-diabetes. Huruvida träning också förbättrar funktionen av de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln är mindre utforskat, enligt amerikanska forskare bakom en ny studie.

De lottade 387 överviktiga vuxna personer med stillasittande livsstil till tre olika träningsprogram under åtta månader: låg träningsdos och medelhög intensitet, låg träningsdos och hög intensitet samt hög träningsdos och hög intensitet.

Deltagarna följdes sedan upp med olika metabola parametrar.

Forskarna konstaterar att alla tre typerna av träningsprogram medförde förbättrad betacellsfunktion, mätt med så kallat dispositionsindex efter glukosbelastning.

Deltagarna som tränat med medelhög intensitet fick dock en större förbättring än personerna i de andra två grupperna.

De som tränade med hög intensitet fick visserligen förbättrad insulinkänslighet men detta kompenserades till viss del av de fick lägre så kallat akut insulinsvar.

Forskarna, som bland annat är verksamma vid Duke University Medical Center i Durham, North Carolina, vill dock inte rekommendera någon träningsmetod framför en annan. De efterlyser mer långsiktiga studier på området.

Den aktuella studien publiceras i det senaste numret av tidskriften Diabetes Care.

Läs studiens abstract

Diabetes Care, 2009; 32: 1807–1811

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev