Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Transplantation av celler till muskler lovande vid diabetes

Publicerad: 2 augusti 2010, 13:17

Att transplantera insulinproducerande celler till muskler kan vara mer effektivt än transplantation till levern, enligt nya svenska rön.


Patienter med svår typ 1-diabetes kan få Langerhanska cellöar transplanterade till levern. De långsiktiga resultaten är dock ofta dåliga vilket gör upprepade transplantationer nödvändiga.

Nu har svenska forskare prövat att i stället transplantera Langerhanska öar till tvärstrimmig muskulatur. I en studie som publicerats i tidskriften Diabetes testades metoden både på möss och på människor.

Ett problem med transplantation till levern är otillräcklig nybildning av blodkärl. Forskarna rapporterar att de i den nya studien såg en kärlförekomst och ett blodflöde hos transplantatet med cellöarna som är jämförbar med det hur det normalt ser ut i bukspottkörteln.

I studien prövades också metoden på tre patienter. Dessa fick cellöar transplanterade till underarmsmuskeln. MR-bilder visade att blodflödet i de transplanterade öarna var högre än blodflödet i närliggande muskelvävnad, vilket enligt forskarna bekräftar de positiva resultat som sågs i djurexperimenten.

Bakom studien står bland annat Mia Phillipson, Per-Ola Carlsson, Olle Korsgren och Gustaf Christoffersson vid Uppsala universitet.

Läs studiens abstract:

Diabetes, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev