måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Tresiba lika säkert som Lantus

Publicerad: 20 juni 2017, 06:24

Foto: Pressbild/Novo Nordisk

Det nyare basinsulinet degludek (Tresiba) tycks inte ha en sämre säkerhetsprofil än glargin (Lantus) vad gäller risken för svårare hjärt- och kärlhändelser, enligt en studie i the New England Journal of Medicine.


De så kallade basinsuliner ges en till två gånger per dygn och ger en låg basnivå av insulin mellan måltiderna. Degludek (Tresiba) godkändes år 2013 och är en nyare variant i den här gruppen som är mer långverkande samt ger en jämnare glukossänkande effekt än glargin.

Bakgrunden till den aktuella studiens genomförande är att några tidigare observationsstudier har antytt att insulinbehandlade patienter har en ökad risk för hjärt- och kärlhändelser. Men en stor klinisk studie där glargin jämfördes med standardbehandling, så kunde något sådant samband inte ses, enligt forskarna bakom studien.

Nu kräver den amerikanska läkemedelsmyndigheten att det nyare insulinet degludek ska jämföras med glargin vad gäller detta.

Den randomiserade studien, där 7 637 patienter med typ 2-diabetes ingick, var upplagd för att kunna visa om degludek var lika bra eller sämre än glargin vad gäller risken för hjärt- och kärlhändelser. Bägge insulinsorterna gavs en gång per dag mellan middag och sänggående.

Det primära utfallet i studien var första gången som någon av följande händelser inträffade: död från en hjärt- och kärlhändelse, hjärtinfarkt eller stroke. Minst 633 primära utfall skulle uppnås innan studien avslutades.

Resultatet visar att degludek inte var sämre än glargin, och i gruppen som fick det sistnämnda alternativet var det ungefär 9 procent som fick en hjärt- och kärlhändelse. Bland patienter behandlade med degludek så var det 1,7 procentenheter färre fall av svår hypoglykemi, det vill säga för lågt blodsocker.

Idag kostar en förpackning Gludek (Tresiba) med fem pennor 662 kronor jämfört med 541 kronor för glargin (Lantus), enligt Fass.se.

Studien är sponsrad av Novo Nordisk.

Läs abstract:

Steven Marso med flera. Efficacy and Safety of Degludec versus Glargine in Type 2 Diabetes. The New England Journal of Medicine, publicerad online 12 juni 2017. Doi: 10.1056/NEJMoa1615692

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev