onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Tumme upp för första ebolavaccinet

Publicerad: 23 oktober 2019, 12:45

Det aktuella vaccinet mot ebola kallas för Ervebo (rVSV-ZEBOV-GP). Foto: Thinkstock

Nu rekommenderas marknadsgodkännande i Europa för det första vaccinet mot ebola samt för en nässpray mot terapiresistenta former av svår depression.

Ämnen i artikeln:

EbolaDiabetes typ 1Reumatoid artrtitDepressionOsteoporos

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


Bakom de nya rekommendationerna står CHMP, den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté.

Det aktuella vaccinet mot ebola kallas för Ervebo (rVSV-ZEBOV-GP). Dagens Medicin har tidigare rapporterat om forskningsresultat, däribland publicerade i tidskriften Lancet, som talar för att behandlingen kan ge ett högeffektivt skydd mot den dödliga sjukdomen.

CHMP ger också grönt ljus för Spravato (esketamin) som del i en kombinationsbehandling mot terapiresistenta former av svår depression hos vuxna. Läkemedlet, som är i form av en nässpray, påverkar glutamatreceptorer i hjärnan.

Kommittén lämnar också ett positivt utlåtande om en behandling mot svår hypoglykemi, alltså lågt blodsocker, och som ges via näsan i stället för att injiceras. Läkemedlet kallas Baqsimi och är tänkt att användas till patienter med diabetes som är fyra år eller äldre.

CHMP rekommenderar även marknadsgodkännande för en ny jak-hämmare vid reumatoid artrit. Det handlar om Rinvoq (upadacitinib) som Dagens Medicin tidigare har skrivit om. Behandlingen riktar sig till vuxna patienter med måttlig eller svår reumatoid artrit, och som inte har svarat tillräckligt bra på en eller flera DMARDs, alltså sjukdomsmodifierande läkemedel. Jak-hämmaren kan användas som monoterapi eller i kombination med metotrexat.

Den vetenskapliga kommittén har också ändrat ett tidigare negativt utlåtande om Evenity (romosozumab) som är ett läkemedel mot osteoporos. Efter en ny granskning rekommenderas nu antikroppsterapin – under vissa restriktioner – till kvinnor i postmenopaus som har svår osteoporos och hög risk för frakturer. Kommittén understryker att behandlingen måste fortsätta att följas upp framöver, både kliniskt och i studier.

För att rekommendationerna från CHMP ska resultera i marknadsföringstillstånd måste de först klubbas igenom av EU-kommissionen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev