Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Tung baby ger stor risk för att mamman får diabetes

Publicerad: 7 december 2012, 10:03

Screening för diabetes av mammor som fött stora barn bör övervägas. Det anser läkaren Andrea Stuart.


Om en kvinna drabbas av graviditetsdiabetes löper hon ökad risk för att senare utveckla typ 2-diabetes, enligt tidigare forskning. Nu visar en studie att det också finns ett starkt samband mellan barnets födelsevikt och mammans risk för att utveckla diabetes. Studien, som ingår i Andrea Stuarts avhandling bygger på att hon tillsammans med forskarkollegor samkört data från medicinska födelseregistret och diabetesregistret. Som underlag ingår nära 1,9 miljoner kvinnor födda mellan 1930 och 1989.

Studien visar på ett tydligt samband mellan stort barn och senare diabetes hos mamman. Resultaten gäller både för typ 1 och typ 2-diabetes.

– Ett år efter förlossning var det nio gånger ökad risk för typ 1 och en elva gånger ökad risk för typ 2-diabetes för de kvinnor som hade fött stora barn, jämfört med dem som fött normalstora barn, berättar Andrea Stuart, som är läkare vid kvinnokliniken vid Helsingborgs sjukhus.

Den största riskökningen för typ 1-diabetes framträdde de första åren efter förlossningen, medan risken för typ 2-diabetes ökade kontinuerligt.

Andrea Stuart anser att risken att utveckla framtida diabetes hos kvinnor som har fött stora barn är så pass förhöjd att man bör fundera på att screena dem för diabetes efter förlossningen.

– På så vis skulle man kunna upptäcka sjukdomen i ett tidigt förlopp och förhoppningsvis minska dess skadliga effekter.

Begreppet stort barn refererar till ett barn som avviker två standarddeviationer från den väntade vikten vid tidpunkten för födelsen.

Titel: Maternal diabetes during pregnancy – obstetrical con­siderations and long term effects.
Läggs fram: Den 7 december 2012 vid Lunds universitet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev