Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Tveksam nytta med dyr pump och mätning

Publicerad: 22 oktober 2013, 07:23

Patienterna är mer nöjda, men den medicinska nyttan är tveksam. Det är slutsatsen när SBU utvärderat insulinpumpar och kontinuerlig glukosmätning för diabetiker.


Personer med diabetes är betydligt mer nöjda med insulinpump i kombination med kontinuerlig glukosmätning, så kallad sensor-augmented pump, Sap, än med intensiv injektionsbehandling och självtest med teststickor. Det slår SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, fast i två nya Alert-rapporter.

Men effekten av behandling med insulinpump eller Sap på sjuklighet och dödlighet är oklar, samtidigt som den innebär merkostnader för samhället, skriver myndigheten.

Behandling med insulinpump kostar 11 000 kronor mer per år än injektionsbehandling. Cirka 10 000 patienter har insulinpump i dag, vilket alltså innebär en merkostnad för vården på cirka 110 miljoner kronor årligen. Om insulinpumpen kombineras med kontinuerlig glukosmätning ökar den årliga merkostnaden med runt 28 000 kronor per patient och år, enligt SBU.

Samtidigt konstaterar myndigheten att diabetes kräver en stor insats av patienten dygnet runt och att det finns andra värden än enbart den medicinska effekten som det måste tas hänsyn till.

SBU efterlyser fler välgjorda och långsiktiga studier på diabetiker. I väntan på nya sådana rekommenderas en individuell bedömning av behovet av insulinpump och kontinuerlig subkutan glukosmätning vad gäller vuxna patienter.

För barn i förskoleåldern är insulinpump oftare ett förstahandsval och det kan vara särskilt viktigt när det är svårt att injicera tillräckligt små doser och vid rädsla för nålar, skriver SBU. Vad gäller kontinuerlig glukosmätning för småbarn anser SBU att det kan underlätta betydligt, eftersom barnen ofta behöver 10–15 blodglukosmätningar per dag.

Den 1 december slopas den statliga subventionen för insulinpumpar.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News