fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Typ 1-diabetes ökar även hos unga vuxna

Publicerad: 7 april 2014, 07:07

Foto: Thinkstock

Typ 1-diabetes är två till tre gånger vanligare bland ungdomar och unga vuxna i Sverige än vad man tidigare trott.


Det visar ny forskning  publicerad i Diabetologia, forskning som Dagens Medicin   rapporterade om redan från EASD-konferensen i september förra året.

I stället för att utgå från Diabetesincidensstudien i Sverige, Diss, har Göteborgsforskarna utgått från Socialstyrelsens läkemedelsregister. Män med en förskrivning på insulin och kvinnor med tre förskrivningar på insulin räknades som typ 1-diabetiker, om de inte också fått förskrivet orala diabetesläkemedel mot insulinresistens vilket tyder på typ 2-diabetes.

Forskarna kom då fram till att typ 1-diabetes är upp till tre gånger vanligare i åldersgruppen 15–34 år.

– Vi har funnit att omkring 600 personer i åldern 15–34 år varje år insjuknar i diabetes. Det är stor skillnad mot tidigare studier som visat på minskat insjuknande bland ungdomar och unga vuxna, säger Araz Rawshani, forskare vid Sahlgrenska akademin, till Göteborgs-Posten.

Ökningen i den åldersgruppen skulle i så fall överensstämma med den ökning som rapporterats bland barn noll till fyra år. Teorin om att insjuknandet i typ 1-diabetes förskjutits från äldre till yngre individer, stämmer alltså inte, enligt forskarna.

Att allt fler insjuknar i typ 1-diabetes, anser forskarna måste förklaras av förändringar i vår miljö.

Relaterat material

Oväntat högt insjuknande bland äldre barn

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev