Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Var tionde diabetesbarn har celiaki

Publicerad: 2 december 2005, 08:37

RIKSSTÄMMAN. Minst vart tionde barn med diabetes har även celiaki, enligt en studie från Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. En oväntat hög siffra, anser forskarna, som nu frågar sig om celiaki kan orsaka diabetes.


Ämnen i artikeln:

Celiaki

Det är känt sedan tidigare att det finns en genetisk koppling mellan typ 1-diabetes och celiaki, även kallad glutenintolerans. Hur starkt sambandet är har dock länge varit omdiskuterat.

För att undersöka detta närmare har läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna gjort en studie där de har granskat journaler om 847 barn med typ 1-diabetes.   Studien, som presenteras på Riksstämman i dag, visar att vart tionde barn utöver sin diabetessjukdom även hade en biopsiverifierad celiaki.

- Det här är i sig en överraskande hög siffra. Det är mycket viktigt att alla barn med celiaki identifieras i ett tidigt skede. Även en icke symtomgivande sjukdom är förknippad med många följdproblem som dåligt näringsupptag av vissa spårämnen och vitaminer, infertilitet, depressioner och mental underutveckling, säger Lena Grahnquist, barnläkare vid enheten för pediatrik, gastroenterologi och nutrition.

Hon står bakom studien tillsammans med Eva Örtqvist, diabetesläkare vid samma sjukhus och Sophie Lantz, blivande läkare.

Många märkte inga symtom  Resultaten visar att 123 av de 847 barnen, eller 15 procent, hade minst en markör för celiaki i blodet vid något provtagningstillfälle. Av dessa var det 80 stycken som hade celiaki.

För att fastställa diagnosen ska en biopsi tas från tunntarmen, men hos några barn gjordes inte detta. En förklaring kan vara att många barn med celiaki och diabetes inte har några symtom på celiakin och att diabetesläkaren är orolig för den belastning som ytterligare kostbegränsingar skulle innebära.

I studien var det mer än hälften, eller 58 procent av dem som fick en celiakidiagnos efter biopsi, som inte hade märkt några symtom. Men många upptäckte att de mådde bättre när de började äta glutenfri kost.

En biopsi bör därför alltid tas på barn med diabetes och patologiska celiakimarkörer, även om de inte har symtom, anser Lena Grahnquist.

Studien visar vidare att 33 procent av dem som fick diagnosen celiaki fick den i samband med diabetesdebuten, 57 procent inom de första två åren och 87 procent inom fyra år efter diabetesdebuten.

Forskarna anser att det finns anledning att ställa sig frågan om det kan vara så att celiaki framkallar eller rent av orsakar diabetes. Åren 1985-1995 sågs en kraftig ökning av celiaki bland barn i Stockholm. De tio åren därefter har förekomsten av diabetes ökat kraftigt.

- Om detta är en slump eller om det finns ett samband är något vi behöver undersöka närmare, säger Eva Örtqvist.

Ämnen i artikeln:

Celiaki

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev