Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Varaktig vikt kopplas till lägre diabetesrisk

Publicerad: 6 februari 2017, 13:55

Foto: Thinkstock

Flera fall av typ 2-diabetes skulle kunna förhindras om personer stod kvar på samma vikt under en längre tid, enligt en ny observationsstudie som delvis svenska forskare står bakom.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2

– Vi trodde att det skulle krävas en ganska stor viktförändring på befolkningsnivå för att se en märkbar effekt på diabetesförekomsten. Men så verkar alltså inte fallet vara, säger Adina Feldman, doktor i medicinsk epidemiologi vid University of Cambridge i Storbritannien, och studiens försteförfattare.

Övervikt och fetma är två kända riskfaktorer för typ 2-diabetes. Vid sjukdomen utvecklar kroppen resistens mot insulin, ett hormon som reglerar blodets sockerhalt. Många förebyggande folkhälsoprogram riktas främst till personer med ett högt BMI som redan är i riskzonen för diabetes. Men nu antyder fynden att många diabetesfall skulle kunna förebyggas enbart genom att den vuxna befolkningen, oavsett ursprungsvikt, inte lägger på sig ytterligare.

Studien innefattade 33 000 vuxna personer bosatta i Västerbotten. Mellan 1990 och 2003 fick deltagarna en hälsoundersökning inom ramen för länets interventionsprogram. En uppföljande undersökning skedde tio år senare.

Hälften av deltagarna gick upp mer än tre kilo i snitt under perioden. Risken att drabbas av typ 2-diabetes var 52 procent högre för dessa personer, jämfört med deltagare som inte lagt på sig. Om ingen deltagare skulle ha gått upp i vikt utan behållit ursprungsvikten skulle en av fem diabetesfall ha kunnat förhindras, enligt forskarnas beräkningar. Motsvarande siffra är lägre, endast en av tio, när personer med hög risk för diabetes – baserat på deras vikt – genomför ett viktminskningsprogram. Detta enligt tidigare studier på området.

– Att enbart erbjuda hälsofrämjande satsningar till personer med kraftig övervikt verkar alltså inte räcka om man vill minska sjukdomens förekomst. Det kan vara värt att komplettera med strategier som vänder sig till befolkningen i stort, säger Adina Feldman.

En sådan förebyggande strategi behöver inte enbart belasta sjukvården, menar hon och påpekar att det exempelvis kan handla om informationskampanjer eller satsningar på kollektivtrafiken.

Deltagarna var mellan 30 och 60 år, och deras BMI låg på 25 i snitt. Studien är ett samarbete mellan University of Cambridge och Umeå universitet. Fynden är publicerade i tidskriften BMC Public Health.

Läs mer i abstract:

Adina Feldman med flera. Impact of weight maintenance and loss of diabetes risk and burden: a population-based study in 33 184 participants. BMC Public Health, publicerad online den 6 februari 2017. Doi: 10.1186/s12889-017-4081-6

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 2

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev