Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Varannan typ 2-diabetiker fick ingen utbildning

Publicerad: 3 juni 2014, 12:52

Hälften av dem som fått typ 2-diabetes de senaste tre åren har inte fått någon utbildning om sin sjukdom, visar en ny undersökning.


Fyra av tio svarade nej på om de någonsin fått utbildning om diabetes, när frågan ställdes även till dem som haft det längre än tre år. Det är en minskning med 13 procent jämfört med en liknande undersökning för fyra år sedan, enligt Svenska diabetesförbundet som gjort undersökningen.

När de nya diabetesriktlinjerna kom 2010 gavs gruppbaserade utbildningsprogram till typ 2-diabetiker hög prioritet (3). Men sedan dess har utbildningsnivån minskat. Det kan bli kostsamt för både individen och samhället, konstaterar Diabetesförbundet i sitt pressmeddelande.

Situationen för typ 2-diabetiker har försämrats på fler punkter än så, enligt enkätsvaren. Var fjärde känner inte sitt HbA1c, långtidsblodsocker, den har , en siffra som ökat dramatiskt från 6 till 26 procent. Färre tar också sin blodsockersänkande behandling så som de blivit rekommenderade.

Inte ens hälften av de svarande, som är organiserade diabetiker, ansåg sig ha huvudansvaret för sin diabetes. Nästan lika många ansåg sig visserligen ha ett visst eget ansvar men att det viktigaste var att följa vårdens behandlingsplaner. Resultatet är ungefär detsamma som 2010. Tre fjärdedelar säger att de känner sig delaktiga i sin behandling, vilket är en ökning.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev