Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Världsunik studie ledde till sju enkla tips för bättre vård

Publicerad: 26 september 2013, 05:00

Sveriges bästa landsting på diabetesvård visar vägen i ett nytt recept som ska komma alla landets typ 2-diabetiker till godo.


– Jag tror att ingen liknande studie har gjorts inom diabetesvården varken i Sverige eller i utlandet, säger Claes-Göran Östensson, professor i endokrinologi vid Karolinska institutet.

Han är också ordförande i nationella program­rådet för diabetes vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som står bakom den nya studien.

80 nyckelpersoner från vårdgolvet och i mer centrala positioner i landstingen intervjuades om sin syn på diabetesvården. Personerna kommer dels från fyra landsting som har en bra diabetesvård, dels från fyra landsting som inte har en lika bra ­diabetesvård, enligt det nationella diabetesregistret.

– Det finns i dag ganska påtagliga skillnader mellan landstingen i till exempel huruvida patienterna uppnår sina målvärden för blodsocker och blodtryck. Skillnaderna finns också inom landstingen. Det gäller att dra nytta av allas erfarenheter, säger Claes-Göran Östensson.

Intervjuerna utmynnade i sju framgångsfaktorer, se här intill. Men Claes-Göran Östensson poäng­terar att det inte handlar om något ”hokus pokus”, då flera av framgångsfaktorerna nog uppfattas som rätt självklara av de flesta. Ett flertal av faktorerna har också framkommit i tidigare förbättrings­arbeten inom nationella ­diabetesregistret.

– Samtidigt har vi nu detta svart på vitt med budskap som både riktar sig till vårdcentraler och till landstingsledningar. Jag hoppas att de ska bli en hävstång för landstingen och regionerna att förbättra diabetesvården, säger Claes-Göran Östensson (bilden).

Var det något du själv fastnade för?

– Ja, det var intressant att se att de landsting som lyckades bra inte bara hade en bred förankring av sina riktlinjer. Riktlinjerna var korta och lättillgängliga.­ Man ska inte skriva tjocka böcker utan formulera sig enkelt om man vill nå ut, säger Claes-Göran Östensson.

Mats Bojestig är hälso-och sjukvårdsdirektör i Landstinget i Jönköpings län:

–Resultaten stärker mig i insikten om att vi i landstingsledningarna tydligare måste stödja att enheterna följer upp sina kliniska resultat. Vi kan inte bara främst titta på ekonomi och tillgänglighet, säger han.

Relaterat material

Här behandlas alla med metformin

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev