Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Varmare inomhus kan ge fetma

Publicerad: 27 januari 2011, 12:47

Mycket mat och lite motion betyder inte allt. Även högre inomhustemperaturen kan hjälpa till att förklara varför västvärldens befolkning blir allt fetare, åtminstone enligt brittiska forskare.


Under de senaste årtiondena har invånare i västvärlden stadigt skruvat upp inomhustemperaturen. Det skulle möjligen kunna vara en bidragande faktor till fetmaepidemin genom att kroppens egen termostat sätts ur funktion, enligt forskaren Fiona Johnsson och hennes kollegor vid bland annat University College London.

De utvecklar teorin i en översiktsartikel i tidskriften Obesity Reviews.

Forskarna konstaterar att experimentella studier visat att människor ökar sin energiförbrukning när de exponeras för kyla. Ju kortare tid som man vistas i förhållandevis kalla temperaturer desto mindre lagrad energi behöver alltså omvandlas till värme för att hålla uppe kroppstemperaturen.

Forskarna lyfter också fram betydelsen av den bruna fettväven, vilken på senare tid har visat sig ha större betydelse för värmebalansen hos vuxna än man tidigare trott.

Nyare studier har dock indikerat att det bruna fettet skulle kunna tillbakabildas då personer vistas längre tid i varma temperaturer. Detta skulle, enligt forskarna, i sin tur kunna leda till att kroppen minskar sin förmåga att omvandla fett till värme.

Fiona Johnson och hennes forskarkollegor efterlyser nu mer studier för att klargöra betydelsen av sambandet mellan temperatur och ökad förekomst av fetma.

Men Signy Reynisdottir, som är överläkare vid överviktscentrum på Norrtulls sjukhus i Stockholm, tror att betydelsen av det eventuella sambandet är minimal.

– De här teorierna om temperaturens betydelse dyker upp med jämna mellanrum. Men jag tror det kan betraktas som akademiskt finlir, kanske av intresse för utveckling av läkemedel på sikt, säger hon till Dagens Medicin.

– Jag tror inte den här forskningen har någon praktisk betydelse för våra patienter eller att den kan hjälpa till att förklara fetmaepidemin i västvärlden. Det vi äter har så oerhört mycket större effekter på vikten. Den är det vi måste försöka ändra.

Läs abstract till forskarnas artikel:

Obesity Reviews, publicerad online den 24 januari 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News