tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

”Vi har haft en stark ställning i decennier”

Publicerad: 14 september 2015, 06:00

Hallå där, Bo Ahrén, ordförande i den lokala arrangörskommittén för världens största diabeteskongress EASD som börjar på allvar i morgon, tisdag.

Ämnen i artikeln:

EASD

Du har jobbat länge med kongressen. Hur känns det att det äntligen är dags?

– Det känns jättebra. Det har varit en stimulerande resa och hedrande att få uppdraget. Jag fick det 2011, så det är klart att det har varit fokus på den 14-18 september 2015 i flera år.

Vilka blir höjdpunkterna tror du?

– Det finns ju väldigt mycket. De stora prisföreläsningarna blir förstås höjdpunkter. Något som är stort i debatten är hur säkra de nya blodsockersänkande läkemedlen är på sikt. Tre stora långtidsstudier kommer att redovisas, en på torsdagen och två på fredagen, och ett symposium på onsdagen tar upp frågan om hur mycket vi kan lita på resultaten från de här stora studierna. Där kommer det att finnas ett stort intresse.

Något mer?

– I min forskning sysslar jag med blodsockersänkande behandling, så jag är till exempel väldigt intresserad av en sektion med presentationer om behandling med inkretiner. Den ser jag fram emot.

– Men kongressens styrka är att den innehåller alla typer av diabetesforskning; klinisk, basvetenskaplig och vårdvetenskaplig. Inom varje sådant område kommer nyheter att presenteras. Nu när jag bläddrar i programmet och tänker på vad jag skulle vilja gå på, så vill jag gå på allt, haha!

Berätta om kongressen.

– I programmet som vi har gjort finns mer än 1 200 presentationer och vi har 95 inbjudna föredragshållare, så den är enormt stor. Vi räknar med 18 000 deltagare under de här dagarna.

Så vitt jag kan se har 176 abstracts svenska huvudförfattare eller medförfattare?

– Ja, diabetesforskning i allmänhet är ju ett väldigt starkt område i Sverige. Vi har haft en stark ställning i flera decennier och det är bland annat därför som vi får organisera det här mötet igen, precis som 2010.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev