Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Vill stoppa barndiabetes med insulin i maten

Publicerad: 17 april 2019, 09:14

Foto: Thinkstock

Det görs nu försök med att ge insulin i munnen till barn med förhöjd risk för diabetes typ 1. Förhoppningen är att de senare i livet ska slippa insjukna, rapporterar Ekot.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1Lunds universitetSkånes universitetssjukhus

– Diabetes är en jobbig sjukdom att leva med. Livslångt behöver man behandla sig med insulin, och därför vore det en stor vinst att kunna förhindra sjukdomen, säger Helena Elding Larsson, barnläkare på Skånes universitetssjukhus, som leder studien i Skåne.

Runt 750–850 barn och ungdomar insjuknar årligen i diabetes typ 1, som innebär att det egna immunförsvaret angriper kroppens insulinproducerande celler. Barnen som ingår i studien får insulin tillsammans med mat och dryck.

– Det är ett sätt att försöka vänja immunförsvaret vid insulin så att man inte ska utveckla antikroppar, säger Elding Larsson till radiokanalen.

Just nu ingår ett 30-tal barn, som bär på gener som innebär en förhöjd risk för diabetes, i studien. De har hittats genom att blodprov har tagits i navelsträngen på runt 2 000 nyfödda barn i Skåne sedan i somras.

Samma studie görs på totalt sex andra platser i Tyskland, Polen, Storbritannien och Belgien. Målet är att hitta totalt över 1 000 barn med förhöjd risk. Förhoppningen är att kunna presentera ett resultat 2025.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev