Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Visade funktion långt efter insjuknande

Publicerad: 10 oktober 2013, 12:14

Mer än 30 år efter sjukdomsdebut verkar det som att personer med typ 1-diabetes fortfarande kan producera insulin som svar på en måltid. Dock i ytterst små mängder.


Vid typ 1-diabetes förstörs betacellerna i de langheranska öarna genom autoimmuna reaktioner. En tidigare uppfattning har varit att alla betaceller är helt förstörda några år efter att sjukdomen debuterat. Men forskning har visat att det går att upptäcka låga nivåer av C-peptid, en biprodukt av egetproducerat insulin, hos patienter som haft typ 1-diabetes i flera år.

En ny studie som är publicerad i Diabetologia pekar på att det insulinet fortfarande har funktionalitet och talar mot möjligheten att de låga nivåerna av C-peptid som upptäckts skulle vara brus.

Forskarna mätte halten C-peptid hos 74 personer som hade haft diabetes i minst fem år. För att fastställa insulinproduktion använde de nya mätmetoder som kan upptäcka mycket låga nivåer av C-peptid.

73 procent av patienterna producerade mycket små mängder insulin. Hos 80 procent av dessa ökade insulinnivån efter en måltid och hos övriga var nivån oförändrad. Forskarna kunde också konstatera att bland de patienter som hade haft diabetes i mer än 30 år hade 25 av 37 fortfarande egen insulinproduktion.

Artikelförfattarna drar slutsatsen att de flesta patienter som haft typ 1-diabetes under lång tid fortsätter att producera väldigt små mängder av insulin och att den produktionen ökar efter en måltid.

Referens:

Oram med flera. The majority of patients with long-duration type 1 diabetes are insulin microsecretors and have functioning beta cells. Diabetologia. DOI 10.1007/s00125-013-3067-x

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News