Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Vissa frukter var bättre än andra mot diabetes

Publicerad: 30 augusti 2013, 10:56

Foto: Photos.com

Konsumtion av vissa frukter kopplas till minskad risk för diabetes typ 2. Drickande av fruktjuice kopplas däremot till ökad risk i en ny studie.


Fruktätande rekommenderas ofta för att undvika sjukdomar, bland annat diabetes typ 2. Men de studier som finns har gett ett blandat resultat. Forskare bakom en ny studie pekar på att en möjlig orsak är att det inte har undersökts hur olika frukter påverkar risken.

I en genomgång som forskarna nu publicerar i British Medical Journal har de gått igenom resultat från tre olika studier som sammantaget inkluderar 187 000 kvinnor och män. Deltagarna svarade regelbundet på frågor om bland annat matvanor.

Enligt resultaten fanns det en signifikant riskminskning bland deltagare som ätit mycket av vissa frukter. Särskilt blåbär, vindruvor och äpplen associerades med lägre risk för diabetes typ 2. Bland dem som däremot hade en hög konsumtion av fruktjuice var risken förhöjd.

Forskarna pekar själva på flera begränsningar i studien. Bland annat är det oundvikligt att det blir mätfel när personer själva ska uppskatta sin fruktkonsumtion. De anser ändå att deras resultat stödjer att konsumtion av hela frukter motverkar diabetes. De anser också att resultaten pekar på att det finns en skillnad i hur olika frukter påverkar risken för diabetes.

Isao Muraki med flera. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies. BMJ. Publicerad online 29 augusti.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev