Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Diabetes

Vitt ris ökar diabetesrisk

Publicerad: 15 mars 2012, 23:30

Den som äter en extra portion vitt ris om dagen löper runt 10 procent ökad risk för att insjukna i typ 2-diabetes, enligt en ny metaanalys i BMJ.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Det är tidigare känt att dieter med högt glykemiskt index är kopplade till ökad risk för typ 2-diabetes. Högt glykemiskt index innebär att blodsockret stiger snabbt efter en måltid.

Huruvida intag av just vitt ris, som är en typisk matvara med högt glykemiskt index, också är kopplat till ökad diabetesrisk har nu undersökts av amerikanska forskare.

De vägde samman data från fyra framåtblickande studier där deltagarna rapporterat matvanor.  Slutsatsen är att det verkligen finns ett samband mellan ris och diabetesrisk.

Kopplingen tycktes vara tydligare för asiater än för västerlänningar.

Den grupp asiater som åt mest vitt ris hade 55 procents ökad risk att insjukna i typ 2-diabetes, jämfört med den grupp som åt minst. Motsvarande siffra för västerlänningar var 12 procent. Men för västerlänningar var riskökningen inte statistiskt signifikant.

Enligt analysen innebär varje extra daglig portion av vitt ris 11 procents ökad risk att insjukna i typ 2-diabetes.

Forskarna påpekar att ris under lång tid varit en stapelvara i Asien och att asiater därmed skulle vara särskilt känsliga för de negativa konsekvenserna av vitt ris, särskilt i samband med ett allt mer stillasittande liv.

Läsa hela originalartiklen:

Hu EA m fl. White rice consumption and risk of type 2 diabetes: meta-analysis and systematic review. BMJ 2012; 344: e1454.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev