Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Diabetes

Ytterligare stöd för vikten av kolesterolsänkande vid diabetes

Publicerad: 12 September 2017, 12:27

Christel Hero, överläkare vid diabetescentrum Sahlgrenska.

Foto: Petra Hedbom

Personer med diabetes typ-1 som är noga med sina lipidsänkande läkemedel kopplas till lägre risk att drabbas av icke-dödlig hjärt-kärlsjukdom.


Ämnen i artikeln:

Diabetes typ 1HjärtsviktHjärtinfarktSahlgrenska universitetssjukhusetEASD

– Det här är egentligen inga nyheter men visar att det är viktigt att läkare följer upp sina patienter och diskuterar vikten av lipidsänkande behandling, säger Christel Hero, överläkare på diabetesmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hon är en av författarna till en svensk registerstudie där man undersökt sambandet mellan patienternas följsamhet till kolesterolsänkande läkemedelsbehandling och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Data från 6 100 patienter med typ 1-diabetes från Nationella diabetesregistret samkördes med svenska Läkemedelsregistretmellan 2016 och 2010.

Personer som var utan läkemedel under minst 180 dagar bedömdes ha slutat med sin läkemedelsbehandling. Uppgifterna grundar sig på att de inte hämtat ut läkemedlen på apotek. Samtliga patienter följdes upp efter 18 månader för att se hur många som drabbats av hjärt-kärlsjukdom. Resultaten justerades för traditionella riskfaktorer, komorbiditet och socioekonomisk status.

Totalt inträffade 767 icke-dödliga negativa hjärt-kärlhändelser och 58 dödliga under medianuppföljningstiden som var 5,3 år. Personer som hade en hög följsamhet till läkemedelsbehandlingen hade 19 procents lägre risk att drabbas av icke-dödlig hjärt-kärlhändelse. Däremot syntes ingen skillnad vad gäller hjärt-kärlsjukdom med dödlig utgång.
– Att vi inte såg samband med dödliga händelser beror förmodligen på att det var en relativt liten studie och att uppföljningstiden inte var så lång, säger Christel Hero

Forskarna såg också att personer som tidigare drabbats av hjärt-kärlsjukdom och icke-rökare var bättre på att ta sina kolesterolsänkande läkemedel. De yngsta patienterna, som var runt 40 år var sämst på att hämta ut sina kolesterolsänkande läkemedel.
– Det skulle kunna bero på att ju yngre man är desto svårare är det att identifiera sig med att behöva ta läkemedel kontinuerligt, säger Christel Hero.

Resultaten presenterades som en poster vid EASD i Lissabon.

Abstract:

Christel Hero med flera. High refill adherense to lipid-lowering therapy associated with lower risk for cardiovascular disease in type 1 diabetes.

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev