Nyheter om folkhälsa och forskning om livsstil, kost och fysisk aktivitet.
Allmänmedicin
Först var läkarna rädda att patienterna skulle reagera negativt på blodprovet Peth som mäter riskbruk av alkohol – sedan fann de att testet kan underlätta samtal. Efter en kvalitativ studie med allmänläkare är Åsa Thurfjells nästa steg att intervjua patienter.
Psykiatri
Dåligt humör, nedstämd, irriterad eller svårigheter att somna. Antalet tonåringar som uppger att de lider av återkommande besvär ökar, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.
— Det är verkligen oroväckande, säger psykologen Siri Helle.
Allmänmedicin
Kan tandvårdens undersökning av munhälsan vara en effektiv metod för att gallra fram patienter med diabetes typ 2? Den frågan ställs i ett projekt där tandvård och primärvård deltar. Arbetet bygger på samarbete och visionen om en modern fluortant.
Infektion
Erfarenheten från pandemin har röjt svagheter i Sveriges smittskyddslagstiftning och beredskap, skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på DN Debatt och listar flera områden där åtgärder krävs inför framtida samhällskriser.
Infektion
Coronaviruset utgör inte längre en global hälsokris, deklarerar Världshälsoorganisationen WHO på en pressträff.
– Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett globalt hälsonödläge, säger generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Infektion
UPPDATERAD. Ett barn som vårdats på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna har smittats med mässling.
– Patienten är smittad utomlands, men har insjuknat efter hemkomsten, säger verksamhetschef Malin Ryd Rinder. Sjukhuset genomför en omfattande smittspårning och ger ett 50-tal barn förebyggande behandling.
Kvinnohälsa
Hälsan hos gravida och nyfödda i Stockholms län är god vid en internationell jämförelse, enligt en kartläggning av Centrum för epidemi och samhällsmedicin. Men rapporten blottlägger områden med behov av insatser.
Cancer
Effektiv sjukvård gör att dödligheten i sjukdomar som går att behandla går ner i Sverige. Samtidigt drabbas allt fler av både cancer och fetma. Det förebyggande arbetet behöver prioriteras ännu hårdare, skriver Socialstyrelsen i en ny rapport.