måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Anabola steroider misstänks ha dödat elitidrottare i förtid

Publicerad: 15 november 2006, 13:50

Före detta brottare, tyngdlyftare och vissa friidrottare på elitnivå lever betydligt kortare tid än andra människor. Forskarna misstänker att det beror på anabola steroider.


– För första gången i en större studie har vi kunnat visa att anabola steroider förkortar livet hos elitidrottare, och det ganska rejält, säger Thord Rosén, endokrinolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Tidigare forskning har visat att elitidrottare normalt inte bara lever längre utan med bättre livskvalitet än normalbefolkningen. Även efter det att karriären är över. Men det gäller långt ifrån alla elitidrottare.

Thord Rosén och hans kollegor identifierade 1 173 svenska före detta elitidrottare som var aktiva 1960–1979. Ungefär hälften var brottare, medan resten var tyngdlyftare och friidrottare som varit aktiva inom kast- och sprintgrenar.

Vid en uppföljning den 31 december 2003 hade 138 av idrottarna avlidit. De dominerande dödsorsakerna var död i kärlsjukdom, cancer, självmord, olyckshändelser och leversvikt.

Många hade använt steroider

Avancerade analyser visade att dödsrisken före 60 års ålder bland dessa idrottare låg betydligt högre än i normalbefolkningen.

– Under karriären och åren efter dess slut hade dessa idrottare en överdödlighet på 25 till 30 procent, vilket är ganska mycket, säger Thord Rosén.

Forskarna misstänker att orsaken kan vara anabola steroider.

– Av dem som fortfarande lever och som svarade på en enkät uppgav nämligen en betydande andel att de använde anabola steroider under tiden de var aktiva. Det är egentligen inte så konstigt eftersom dessa preparat blev förbjudna först 1975, säger Thord Rosén.

Men efter fyllda 60 år händer det något. Då har de före detta idrottarna i stället en något lägre dödlighet än normalbefolkningen.

Eftersom en klar majoritet av de studerade idrottarna bara hade använt preparaten under en relativt kort period finns det enligt forskarna anledning att misstänka att ett längre bruk av anabola steroider förkortar livet ännu mer och att de skadliga effekterna av dessa preparat upphör när man slutar, ungefär som vid rökning. Detta är dock en hypotes, påpekar Thord Rosén.

Kan få hjärtmuskeln att förstoras

– Men vi vet att anabola steroider försämrar blodfetterna och kan orsaka hjärtmuskelförstoring. Andra får psykiska problem i form av aggressivitet och svåra depressioner. Men alla tycks inte drabbas. Det tycks finnas en individuell känslighet för dessa preparat, säger han.

Övriga deltagare i studien var läkarna Christer Ehrnborg och Bengt O Eriksson samt socionomen Tommy Moberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev