Folkhälsa
Ersta diakoni tänker växa ännu mer
Publicerad: 28 februari 2013, 09:35
Ersta sjukhus på Söder ska bli dubbelt så stort. Stockholms växande befolkning ger tryggt underlag för expansion, anser Jan-Åke Zetterström, sjukhuschef, t v, och Stefan Nilsson, direktor för Ersta diakon. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
Fattigsjukhuset där dagarna förr inleddes med morgonbön är i dag Sveriges största ideella vårdgivare och vill bli ännu större.
Från medicinkliniken högst upp i Ersta sjukhus har patienterna en vidunderlig utsikt över Stockholm. Snart ska fler rum med utsikt byggas. Det nya sjukhuset ska vara dubbelt så stort och rymma 70 procent mer vård än i dag.
– Stockholm växer med 30 000–40 000 invånare om året och Nya Karolinska blir mindre än gamla Karolinska Solna. Vi gör bedömningen att vi kan hjälpa fler, säger Jan-Åke Zetterström, sjukhuschef på Ersta sjukhus.
Men landstinget, som betalar för nästan all vård på Ersta, har inte gett några löften om att beställa mer vård. Att bygga ett nytt sjukhus då kan verka vågat.
– Så har Ersta alltid gjort. Flera gånger har den här organisationen vågat ta steg utan att man har sett om det kommer att bära. Men det har gjort det, säger Stefan Nilsson, direktor för Ersta diakoni.
Han är präst i Svenska kyrkan. Ett måste för den som är direktor. Så står det i stadgarna för Ersta diakoni. En ideell förening som förutom sjukhuset även driver ett antal sociala verksamheter. Men sjukhuset är störst och står för omkring 500 miljoner av omsättningen på knappt 700 miljoner kronor.
Sjukhuset grundades 1851 på Kungsholmen som ett sjukhus för de fattiga och flyttade 1864 till Erstaklippan på Söder. Mycket har förändrats sedan dess.
– Då var det obligatorisk morgonbön för patienterna och personalen här, berättar Stefan Nilsson.
Den kristna värdegrunden finns kvar i dag men tar sig andra uttryck.
– Vi hämtar kraft och inspiration till hur vi ska bemöta människor ur den kristna grunden. Det kirurgiska ingreppet kanske inte skiljer sig så mycket hos oss mot hos andra vårdgivare. Vi strävar efter att ha hög kvalitet och att det ska vila på vetenskap och beprövad erfarenhet. Men däremot kan det finnas en skillnad i bemötandet. Patienterna ska uppleva att de blir bemötta som en hel individ, säger Stefan Nilsson.
Bemötandet är något alla vi träffar på Ersta pratar om.
– Jag tror att vi har värdegrunden i ryggmärgen. Vi ser hela människan, inte bara den medicinska diagnosen, säger Cristina Jågas, sjuksköterska på hjärtmottagningen.
SAMUEL ÅSGÅRD