måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Färre opereras för fetma

Publicerad: 24 april 2014, 05:15

Foto: Pia Bispo

I fjol minskade antalet fetmaoperationer i landet för andra året i rad. I en del landsting uppges cancerkirurgi tränga bort överviktskirurgin.


Till det nationella kvalitetsregistret Soreg, Scandinavian Obesity Surgery Register, rapporterar vården i stort sett alla operationer som görs för att få bukt med svår fetma. Årsrapporten för 2013 beräknas nå offentligheten först i maj men registerhållaren Ingmar Näslund berättar redan nu för Dagens Medicin om de viktigaste resultaten.

De visar alltså att antalet fetmaoperationer förra året minskade för andra året i rad – efter att dessförinnan ha ökat stadigt sedan mitten av 1990-talet.

2013 gjordes 7 700 fetmaoperationer i landet, att jämföra med 8 050 under 2012 och 8 500 under toppåret 2011.

Enligt Ingmar Näslund rapporterar vissa landsting att fetmakirurgi prioriteras bort till förmån för cancerkirurgi.

Det gäller inte minst hans eget landsting Örebro, där det bara var ungefär hälften så många som låg på operationsbordet förra året jämfört med 2012, då landstinget var ett av dem som opererade allra flest med sina 128 fetmaoperationer per 100 000 invånare.

– Vi hade remisser på lika många till förra året och hade kunnat operera dem också om vi bara hade haft operationsutrymme, säger Ingmar Näslund.

Han konstaterar samtidigt att väntetiderna till fetmakirurgi i landet som helhet har kortats de senaste åren.

– Det har de gjort trots att vi opererat färre. Tidigare har den här patientgruppen varit väldigt snabb med att utnyttja vårdgarantin. Men de senaste två åren har antalet patienter som utnyttjar vårdgarantin eller betalar själva för sin operation också minskat, säger Ingmar Näslund och fortsätter:

– Kanske börjar vi närma oss ett steady state, där vi opererar ungefär så många som vi borde. Om det är så att det minskade antalet operationer inte beror på minskade behov så kommer patienterna snart att börja utnyttja vårdgarantin igen.

Resultaten för 2013 visar också en ökning i antalet operationer som gjorts med metoden gastric sleeve, där magsäcken minskas till ett rör. Förra året utgjorde de 7 procent av fetmaoperationerna.

– Jag skulle tro att gastric sleeve kommer att utgöra 25 procent av alla fetmaoperationer inom några år. Det har ibland anförts att gastric sleeve är en enklare och mindre riskfylld operation än gastric bypass.

Om det är så återstår att besvara.

– Vi behöver lite fler patienter som opererats med den här metoden i registret först.

Enligt Ingmar Näslund kan det i årsrapporten för 2014 bli aktuellt att jämföra förekomst av komplikationer i samband med de två olika operationsmetoderna.

Har  du problem att se hela tabellen på läsplatta eller i mobil? Klicka här!

Relaterat material

Bra treårseffekt av fetmakirurgi mot diabetes

Fetmakirurgi skyddar – men inte mot diabetes

Viktopererade upplever hinder för träning

Överviktskirurgi kan vara bra för fler patienter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev