söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Färre smittades av TBE under 2013

Publicerad: 30 april 2014, 10:10

2013 var betydligt mildare än tidigare år när det gäller TBE-fall. Förhoppningsvis berodde minskningen inte på en slump.


År 2013 anmäldes 209 fall av TBE jämfört med 287 fall under 2012, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är första året på länge som antalet fall har minskat.

– Nedgången kan ha orsakats av olika variabler, som hur många fästingar det funnits, hur många människor som rörde sig ute i naturen och hur många som vaccinerat sig, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det är alltså svårt att i nuläget veta exakt vad nedgången beror på, men Anders Tegnell hoppas att det kan vara så att omfattande vaccinationer börjat få effekt.

– Först om ett par år kan vi veta om den här abrupta nedgången till stor del var en slump eller inte. Statistiken blir säkrare ju fler år man tittar på. Slumpen kan spela stor roll under ett år, men inte flera år i följd, säger han.

En annan faktor han nämner som kan ha spelat in är hur många människor som skyddar sig när de vistas i naturen, till exempel genom att ha på sig långärmade tröjor.

Enligt Folkhälsomyndigheten var TBE-säsongen också något senare och mer långdragen under 2013 än tidigare år. Säsongen startade i juni men hade sin topp under juli–september. En tänkbar förklaring som ges är den kalla och segdragna våren, som kan ha påverkat hur människor rörde sig i naturen och spridningen mellan fästingarna.

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev