söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Gå i kyrkan och lev tre år längre

Publicerad: 5 april 2006, 10:40

Att regelbundet delta i religiösa sammankomster kan förlänga livet med upp till tre år, visar en ny studie.


Med hjälp av olika register har forskare vid University of Pittsburgh Medical Center i USA studerat hur regelbunden motion, alternativt kolesterolsänkande medicinering eller religiösa aktiviteter påverkar livslängden, skriver BBC.

Alla tre hade positiv inverkan på den förväntade livslängden. Men att leva längre var inte heller gratis, konstaterar forskarna. Genom att sammanställa snittkostnaden för gymkort, läkemedelskostnader och donationer till religiösa ändamål har de dessutom satt ett pris för varje vunnet levnadsår för var och en av aktiviteterna.

Enligt forskarna hade regelbunden motion den bästa effekten. Motionärer levde igenomsnitt mellan tre och fem år längre än inaktiva människor. Varje motionsvunnet levnadsår kostade mellan 2000 och 6000 amerikanska dollar.

För en kostnad av 4000 till 14 000 dollar per vunnet levnadsår, ökade kolesterolsänkande medicinering den genomsnittliga livslängden med mellan två och ett halvt och tre och ett halvt år.

Ett billigare alternativ är regelbundna kyrkbesök, åtminstone en gång i veckan. För en kostnad av mellan 3000 och 6000 dollar, det mesta till välgörenhet, ökar livslängden med mellan två och tre år.

Enligt kirurgen och studieledaren Daniel Hall vid University of Pittsburgh Medical Center kanske det inte är själva tron som förlänger livet utan mer det sociala sammanhang som dessa människor ofta ingår i, att ett sådant sammanhang - på något sätt - har en positiv inverkan på hälsan.

Å andra sidan, fortsätter Daniel Hall, är det möjligt att tron som sådan också har en positiv inverkan på exempelvis stress, något som i sin tur kan ha en hälsofrämjande effekt.

Studien publiceras i det senaste numret av Journal of the American Board of Family Medicine.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev