onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Lättillgängliga kondomer ska stoppa klamydia bland unga

Publicerad: 17 juni 2009, 13:24

Lättillgängliga kondomer ska stoppa klamydia bland unga Foto: Foto: Photos.com

I dag, onsdag, presenteras Socialstyrelsens nationella handlingsplan för klamydiaprevention.


Fokus ligger på ungdomar och unga vuxna och många av åtgärderna som föreslås i handlingsplanen sammanfaller med förslagen i utredningen för att förebygga oönskade graviditeter, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Samverkan mellan ungdomsmottagningar, skolan, skolhälsovården och övrig elevhälsa är särskilt viktig i det preventiva arbetet för ungdomar. Kunskapen om kondomer och kondomanvändning liksom tillgängligheten till kondomer behöver också fortsätta öka, säger Viveca Urwitz, chef för enheten för hiv-prevention vid Socialstyrelsen.

Sexuell och reproduktiv hälsa bör ingå i all grundutbildning till yrken inom hälso- och sjukvården, föreslår myndigheten. Detta för att kunna ge information och råd till patienterna.

Som Dagens Medicin tidigare berättat nämns i planen också möjligheten att systematiskt screena unga vuxna för klamydia. Liksom i den preliminära versionen av handlingsplanen skriver dock Socialstyrelsen att man vill avvakta resultatet av pågående pilotprojekt i Storbritannien och Nederländerna samt rekommendationer från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Läs planen:

”Nationell handlingsplan för klamydiaprevention” (i PDF-format)

Relaterat material

Utredare vill dela ut gratis dagen efter-piller på skolor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev