måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Folkhälsa

Livsmedelsverket vill ha högre skatt på sötsaker

Publicerad: 16 januari 2023, 09:18

85 länder som Livsmedelsverket tittat på har just ökad skatt på sötade drycker, vilket tycks leda till minskad försäljning. Foto: Karin Wesslén/TT

Kan högre skatter få oss att äta hälsosammare? Det tror Livsmedelsverket som kräver att någonting görs för att motverka våra usla matvanor.


T

TT


Allt fler får allt sämre hälsa på grund av matvanor, enligt Livsmedelsverket, som har tittat på vad andra länder har gjort för att förbättra folkhälsan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Läs också: Ny rapport: Bristande nutritionskunskap inom vården 

Ett av sätten är att just öka skatterna på varor som läsk och sötade drycker.

– Kalorier i flytande form registrerar vi inte på samma sätt som kalorier som finns i mat så det är betydligt större risk att gå upp i vikt. Och övervikt i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och cancer, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket till Ekot.

85 länder som Livsmedelsverket tittat på har just ökad skatt på sötade drycker, vilket tycks leda till minskad försäljning.

– Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna utan det måste bli lättare att äta hälsosamt, säger Åsa Brugård Konde till Ekot.

Läs också: Nytt graderingssystem kvantifierar hälsorisker 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev